"Putin je izabrao rat i on i Rusija snosiće posledice", tim rečima, u danu kada je napala Ukrajinu DŽozef Bajden najavio je nove američke sankcije Rusiji.

Konkretnije od donetih dva dana ranije - kada su joj uskraćena finansijska sredstva sa Zapada, pozajmice i najavljeno obustavljanje projekta Severni tok 2.

- Ograničićemo mogućnost da posluju u dolarima, evrima, funtama, jenima. Da budu deo globalne ekonomije. Kao što smo obećali, na listu sankcionisanih dodajemo pripadnike ruske elite i članove njihovih porodica - rekao je Bajden.

Foto: Profimedia

 

 

Uz to, Sjedinjene Države zamrzavaju imovinu četiri velike ruske banke, zaustavljaju izvoz visoke tehnologije na teritoriju Rusije. To ne rade sami, već zajedno sa partnerima.

Ministri spoljnih poslova EU usvojili su drugi paket sankcija. Zamrzavanje imovine uključuje predsednika Rusije i njenog ministra spoljnih poslova, kaže Edgars Rinkevičs, ministar spoljnih poslova Litvanije.

Sankcijama na poteze Rusije odgovorili su i Japan, Novi Zeland, Tajvan, Australija, a uz najveći spisak mera Velika Britanija.

- Onaj ko uvodi sankcije, on smatra, pre svega, da će uništiti ekonomiju, valutu te zemlje, a uništavanjem te valute povećaće se inflacija, poskupeti sve - naročito životne namirnice koje bi trebalo da dovedu do nemira, građanskih nemira i pokušaja da se unutar države rukovodstvo smeni. Međutim, Rusija je već skoro osam godina pod nekom vrstom sankcija - kaže prof. dr Ismail Musabegović iz Bankarske akademije.

Ali mera za kojom se nije poseglo ni 2014. posle aneksije Krima, a ni sada - jeste isključenje Rusije iz SWIFT-a - međubankarskog sistema koji koristi oko 11.000 finansijskih institucija iz 200 zemalja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ukidanje SWIFT-a je težak korak za rusku ekonomiju, nije lak ni za one koji posluju sa njima posebno za kreditore - trenutno 30-40 milijardi ima uloženih sredstava u Rusiju, plus, svi oni oni koji kupuju robe od njih, koji prodaju Rusima, tako da videćemo, ali blokadom tih pet banaka dosta im se otežava - kaže Musabegović.

Osim sveobuhvatnim sankcijama, Rusija se gađa i drugim sredstvima. Neće biti domaćin finala Lige šampiona, niti među učesnicima Evrovizije. Suspendovano joj je i članstvo u Savetu Evrope.

Na sve to, Rusija odgovara okretanjem na drugu stranu. Tamošnje ministarstvo ekonomije saopštava da su već duže vreme spremni na nove sankcije, te da rade na jačanju trgovinskih i ekonomskih veza sa azijskim zemljama.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".