Оскаровац и дугогодишњи хуманитарни активиста појавио се у четвртак на брифингу украјинске владе за медије у Кијеву, где су владини званичници говорили о кризи коју многи светски лидери називају најгорим сукобом у Европи од 1945. године.

Пен је претходно посетио Украјину у новембру 2021. када је радио на пројекту у продукцији Вајс (ВИЦЕ) студија. Тада је и почео припреме за овај пројекат, када је био у посети војсци, што показују фотографије које је у то време објавила прес служба украјинске Операције здружених снага.

Како преноси "Њузвик", Пен је допутовао у Кијев раније ове недеље и састао се са потпредседницом владе Ирином Верешчук, као и са локалним новинарима и припадницима војске.

Фото: Профимедиа

 

 

Канцеларија украјинског председника Володимира Зеленског издала је преко украјинске амбасаде саопштење у коме похваљују глумца и редитеља, који је "посебно дошао у Кијев да сними све догађаје који се тренутно дешавају у Украјини и да свету саопшти истину о инвазији Русије на нашу земљу".

- Шон Пен је међу онима који данас подржавају Украјину у Украјини. Наша земља му је захвална на оваквом исказу храбрости и поштења - наводи се у саопштењу, које преноси британски „Гардијан”.

У саопштењу се такође наводи да Пен „показује храброст која је недостајала многим другима, посебно неким западним политичарима. Што више таквих људи – истинских пријатеља Украјине, који подржавају борбу за слободу – брже ћемо зауставити инвазију Русије.

Овај добитник Оскара је годинама суделовао у многим међународним хуманитарним и антиратним акцијама. и основао је непрофитну организацију за помоћ у катастрофама као одговор на земљотрес на Хаитију 2010. године, о чему се говори у документарцу.

Режирао је документарни филм "Цитизен Пенн" (2020) о процесу оснивања своје непрофитне организације Цоммунитy Организед Релиеф Еффорт (ЦОРЕ), након разорних земљотреса на Хаитију 2010. ЦОРЕ је такође помогао у распоређивању тимова за тестирање на ковид-19 и вакцинацију током пандемије.

(Политика)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".