- Rasističkim gestovima, komentarima ili postupcima apsolutno nema mesta u igri hokeja na ledu, ili bilo gde, kada je reč o tome, rekao je predsednik IIHF Luk Tardif u saopštenju, prenosi RT.

- Deniskinovi postupci su potpuno neprihvatljivi i neće biti tolerisani. Iako je već odslužio suspenziju od trinaest utakmica iz ligaškog plej-ofa svog klupskog tima, Odlučujuće veće je utvrdilo da je potreban dalji period suspenzije, zaključio je Tardif. 

Deniskin je prvobitno suspendovan na 13 utakmica zbog incidenta kada je njegov tim ukrajinske Hokejaške lige (UHL) HC Kremenchuk pobedio HC Donbas sa 3:2 krajem septembra prošle godine.

Na obeležavanju 35 minuta, Deniskin je učestvovao u sukobu sa igračem Donbasa i obojici su izricane manje kazne zbog grubosti.

Međutim , pre odlaska u šesnaesteo polje, Deniskin je napravio rasistički gest prema saigraču svog neprijatelja DŽejlenu Smereku, koji je Afroamerikanac.

Deniskin je imitirao ljuštenje banane, a zatim jeo izmišljeno voće, koje je zabeleženo kamerom, i dobio prvobitnu zabranu uprkos izvinjenju.

- Tokom utakmice, ja sam, pošto sam bio negativnih emocija, pokazao gest koji bi se mogao smatrati uvredom [vezanom za] rasu", rekao je tada Deniskin.

- Poštujem sve ljude bez obzira na njihovu rasu ili nacionalnost. Emocije u hokeju su, nažalost, drugačije", insistirao je 23-godišnjak.

U međuvremenu, Smerek je u međuvremenu obelodanio da će uzeti odsustvo dok Deniskin ne bude suspendovan i uklonjen od strane lige, ali mu je ugovor raskinut uz obostranu saglasnost pre toga da se pridruži nemačkoj odevnoj kombinaciji Bietigheim Steelers.

Osećajući da je kazna od 13 utakmica suviše laka, Tardif je obećao da će IIHF tražiti oštrije kazne od maksimalne suspenzije koju je UHL izrekao uvredljivoj stranci i izvršiti pritisak na lige da izmene svoje propise radi oštrijih sankcija za rasističko ponašanje.

- To je mnogo ali mislimo da to nije dovoljno. Pozivanjem Etičkog komiteta to pokazuje da mislim da bismo mogli da idemo dalje u pogledu sankcija, rekao je Tardif.

Presuda od utorka pokazuje da je Tardif ispratio svoju pretnju da će zaobići tvrdu liniju sa Deniskinom, kome je prvobitno naređeno da presedi samo tri meča, dok je bio u mogućnosti da plati preostalih 10 po stopi od 5.000 hrivnija (188 dolara) po utakmici.

Kao rezultat presude, Deniskinu je zabranjeno da učestvuje u svim događajima i međunarodnom takmičenju koje je odobrio IIHF, a koje uključuje izložbe i prijatelje, sa dužinom vremena koje je bilo potrebno odboru IIHF-a da donese odluku za koju se "velikim delom" okrivljuje činjenica da je novi Etički odbor morao da bude imenovan posle izbora saveta koji su održani istog meseca kada je Deniskin počinio svoj prekršaj.

IIHF je istakao da je Deniskin "odmah priznao da su njegovi postupci bili pogrešni" tokom saslušanja u Odlučujućem panelu i tvrdio da se lično izvinio Smereku odlaskom u svlačionicu HC Donbasa posle meča kada su se obojica rukovali.

Deniskin je priznao da je njegov gest bio rasistički tokom celog disciplinskog procesa gde se takođe više puta izvinio zbog svog ponašanja, prenosi RT.

Prema IIHF-u, glavni sudija Hokejaškog saveza Ukrajine Maksim Urda priznao je tokom rasprave u Deniskinu da je, mada je Deniskinova suspenzija od 13 utakmica bila maksimalna moguća prema sadašnjem zakonu, to "bilo potrebno izmeniti kako bi se omogućila stroža kazna za takve incidente".

Krećući se napred, IIHF je odlučio da radi sa Federacijom Ukrajine kako bi garantovao da će njena pravila biti izmenjena, kako bi bila dostupna mogućnost uvođenja dužih i oštrijih suspenzija ako je to neophodno.

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".