- Расистичким гестовима, коментарима или поступцима апсолутно нема места у игри хокеја на леду, или било где, када је реч о томе, рекао је председник ИИХФ Лук Тардиф у саопштењу, преноси РТ.

- Денискинови поступци су потпуно неприхватљиви и неће бити толерисани. Иако је већ одслужио суспензију од тринаест утакмица из лигашког плеј-офа свог клупског тима, Одлучујуће веће је утврдило да је потребан даљи период суспензије, закључио је Тардиф. 

Денискин је првобитно суспендован на 13 утакмица због инцидента када је његов тим украјинске Хокејашке лиге (УХЛ) ХЦ Кременцхук победио ХЦ Донбас са 3:2 крајем септембра прошле године.

На обележавању 35 минута, Денискин је учествовао у сукобу са играчем Донбаса и обојици су изрицане мање казне због грубости.

Међутим , пре одласка у шеснаестео поље, Денискин је направио расистички гест према саиграчу свог непријатеља Џејлену Смереку, који је Афроамериканац.

Денискин је имитирао љуштење банане, а затим јео измишљено воће, које је забележено камером, и добио првобитну забрану упркос извињењу.

- Током утакмице, ја сам, пошто сам био негативних емоција, показао гест који би се могао сматрати увредом [везаном за] расу", рекао је тада Денискин.

- Поштујем све људе без обзира на њихову расу или националност. Емоције у хокеју су, нажалост, другачије", инсистирао је 23-годишњак.

У међувремену, Смерек је у међувремену обелоданио да ће узети одсуство док Денискин не буде суспендован и уклоњен од стране лиге, али му је уговор раскинут уз обострану сагласност пре тога да се придружи немачкој одевној комбинацији Биетигхеим Стеелерс.

Осећајући да је казна од 13 утакмица сувише лака, Тардиф је обећао да ће ИИХФ тражити оштрије казне од максималне суспензије коју је УХЛ изрекао увредљивој странци и извршити притисак на лиге да измене своје прописе ради оштријих санкција за расистичко понашање.

- То је много али мислимо да то није довољно. Позивањем Етичког комитета то показује да мислим да бисмо могли да идемо даље у погледу санкција, рекао је Тардиф.

Пресуда од уторка показује да је Тардиф испратио своју претњу да ће заобићи тврду линију са Денискином, коме је првобитно наређено да преседи само три меча, док је био у могућности да плати преосталих 10 по стопи од 5.000 хривнија (188 долара) по утакмици.

Као резултат пресуде, Денискину је забрањено да учествује у свим догађајима и међународном такмичењу које је одобрио ИИХФ, а које укључује изложбе и пријатеље, са дужином времена које је било потребно одбору ИИХФ-а да донесе одлуку за коју се "великим делом" окривљује чињеница да је нови Етички одбор морао да буде именован после избора савета који су одржани истог месеца када је Денискин починио свој прекршај.

ИИХФ је истакао да је Денискин "одмах признао да су његови поступци били погрешни" током саслушања у Одлучујућем панелу и тврдио да се лично извинио Смереку одласком у свлачионицу ХЦ Донбаса после меча када су се обојица руковали.

Денискин је признао да је његов гест био расистички током целог дисциплинског процеса где се такође више пута извинио због свог понашања, преноси РТ.

Према ИИХФ-у, главни судија Хокејашког савеза Украјине Максим Урда признао је током расправе у Денискину да је, мада је Денискинова суспензија од 13 утакмица била максимална могућа према садашњем закону, то "било потребно изменити како би се омогућила строжа казна за такве инциденте".

Крећући се напред, ИИХФ је одлучио да ради са Федерацијом Украјине како би гарантовао да ће њена правила бити измењена, како би била доступна могућност увођења дужих и оштријих суспензија ако је то неопходно.

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".