Bezbednost američke ambasade u Moskvi ozbiljno je ugrožena ograničenjima koja su ruskim vlastima uvele diplomate, tvrdi američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven.

U izjavi za Politiko, DŽon Saliven se požalio da diplomatska misija ima ozbiljne probleme sa održavanjem zbog nedostatka osoblja, prenosi RT.

- Ako se proterivanja ruske vlade nastave, biće veoma teško nastaviti bezbedno da funkcionišete kao ambasada", tvrdi Saliven.

- Moja najveća briga je da naša infrastruktura stari i da važni sistemi treba da se održavaju ili zamenjuju, a mi ne možemo da dobijemo vize od ruske vlade za obučeno osoblje za rad, nastavio je on.

Prema Salivenovim rečima, bilo je problema sa "liftovima, generatorima, električnim transformatorima, rezervoarima za gorivo i pumpama za vodu", što bi moglo da izazove zdravstvene i bezbednosne probleme.

Saliven , koji je takođe bio primoran da ostavi porodicu u SAD, otkrio je da je, u poslednjih pet godina, broj osoblja američke ambasade pao sa 1.200 na 150.

- Hodnici i kancelarije ambasade danas su uglavnom tihi, nažalost, žali se zvaničnik. "Postoje čitavi spratovi ambasade koji nisu okupirani – red za redom praznih kubika, i dugi hodnici sa mračnim kancelarijama sa obe strane.

.Rusko -američki odnosi pogoršali su se 2014. Od tada, dve zemlje su angažovane na pritisku na ambasade jedni drugih, što je rezultiralo smanjenjem broja zaposlenih i zaplenom diplomatske imovine, prenosi RT.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".