Al-Sahravi je rođen u Laaiouneu, Zapadna Sahara, u bogatoj trgovačkoj porodici koja je pobegla iz grada u izbegličke kampove u Alžiru.

Pridružio se Polisario Frontu, pobunjeničkom nacionalnooslobodilačkom pokretu naroda Sahravija (Sahare) koji je tvrdio da Zapadna Sahara, koju su kontrolisale Španija i Mauritanija, i prošao vojnu obuku.

Godine 2010. pridružio se Katiba Tarik ibn Zaid, jedinici Al-Kaide u islamskom Magrebu.

Govori se da je 2015. godine al-Sahravi proglasio vernost Abu Bakru al-Baghdadiju, vođi Islamske države Irak i Levant, i formirao Islamsku državu u Velikoj Sahari.

Najtraženiji džihadisti u Sahelu

Milicija al-Sahravi bila je veoma aktivna u pograničnom regionu povezujući Mali, Burkinu Faso i Niger.

On je preuzeo odgovornost za napad u Nigeru u oktobru 2017. godine u kojem su poginula četiri američka vojna lica i četiri vojnika iz Nigera.

U Vašingtonu, gde je smrt četiri vojnika primljena sa nervozom, njegova "glava" je ucenjena na 5 miliona dolara.

U avgustu 2020. godine, al-Sahravi je lično naredio ubistvo šest francuskih humanitarnih radnika i njihovog nigerijskog vozača.

Izveštava se da je al-Sahravi nametnuo šerijatski zakon u regionu, uvodeći obaveznan hidžab ženama, naredbama da se lopovima da odseku ruke i zabranio muziku, sport, alkohol i duvan.

Mohamed Ould Matali, sada zamenik Bourema, prisećajući se vođe Islamske države u Velikoj Sahari, u izveštaju iz 2020. godine rekao je Sahravio - bio povučen, fokusiran, govoreći samo za kratke intervencije, po mogućnosti na arapskom, iako je govori francuski.

Al-Sahravi, prema ljudima koji su ga videli u prošlosti, bio je posebno oprezan, uvek naoružan i opsednut svojom bezbednošću. Nikada nije koristio telefon i nikada nije snimao video ili audio zapise. Velika većina njegovih boraca ga nikada nije videla.

U Afričkom izveštaju za lidera Islamske države za 2020. godinu rečeno je da je, kada je morao da se kreće, to činio na motoru i to bez pratnje kako ne bi privukao pažnju.

Odlučujući udarac

Reagujući na njegovu smrt, francuska ministarka odbrane Florence Parli napisala je na Tvitteru: "Ovo je odlučujući udarac protiv ove terorističke grupe. Naša borba se nastavlja."

Dodajući da je predsednik Emmanuel Macron tvitovao - Nacija večeras razmišlja o svim svojim herojima koji su poginuli za Francusku u Sahelu u operacijama Serval i Barkhane, o ožalošćenim porodicama, o svim njenim ranjenicima. NJihova žrtva nije uzaludna. Sa našim afričkim, evropskim i američkim partnerima nastavićemo ovu borbu. 

Foto: Tajnug

Francuska vojska se borila protiv islamskih ekstremista u regionu Sahel, gde je Francuska nekada bila kolonijalna sila, od intervencije 2013. godine u severnom Maliju. Nedavno je, međutim, najavljeno smanjenje vojnog prisustva u regionu, s planovima za povlačenje 2.000 vojnika do početka sledeće godine.

Vest o smrti al-Sahravija dolazi u trenutku kada se Francuska bori na globalnom nivou protiv organizacije Islamska država. Ključni optuženi u suđenju za napade u Parizu 2015. rekao je u srijedu da su ta koordinirana ubistva odmazda za francuske zračne napade na grupu Islamska država, nazivajući smrt 130 nevinih ljudi "ništa lično", jer je prvi put priznao svoju ulogu.