Ал-Сахрави је рођен у Лааиоунеу, Западна Сахара, у богатој трговачкој породици која је побегла из града у избегличке кампове у Алжиру.

Придружио се Полисарио Фронту, побуњеничком националноослободилачком покрету народа Сахравија (Сахаре) који је тврдио да Западна Сахара, коју су контролисале Шпанија и Мауританија, и прошао војну обуку.

Године 2010. придружио се Катиба Тарик ибн Заид, јединици Ал-Каиде у исламском Магребу.

Говори се да је 2015. године ал-Сахрави прогласио верност Абу Бакру ал-Багхдадију, вођи Исламске државе Ирак и Левант, и формирао Исламску државу у Великој Сахари.

Најтраженији џихадисти у Сахелу

Милиција ал-Сахрави била је веома активна у пограничном региону повезујући Мали, Буркину Фасо и Нигер.

Он је преузео одговорност за напад у Нигеру у октобру 2017. године у којем су погинула четири америчка војна лица и четири војника из Нигера.

У Вашингтону, где је смрт четири војника примљена са нервозом, његова "глава" је уцењена на 5 милиона долара.

У августу 2020. године, ал-Сахрави је лично наредио убиство шест француских хуманитарних радника и њиховог нигеријског возача.

Извештава се да је ал-Сахрави наметнуо шеријатски закон у региону, уводећи обавезнан хиџаб женама, наредбама да се лоповима да одсеку руке и забранио музику, спорт, алкохол и дуван.

Мохамед Оулд Матали, сада заменик Боурема, присећајући се вође Исламске државе у Великој Сахари, у извештају из 2020. године рекао је Сахравио - био повучен, фокусиран, говорећи само за кратке интервенције, по могућности на арапском, иако је говори француски.

Ал-Сахрави, према људима који су га видели у прошлости, био је посебно опрезан, увек наоружан и опседнут својом безбедношћу. Никада није користио телефон и никада није снимао видео или аудио записе. Велика већина његових бораца га никада није видела.

У Афричком извештају за лидера Исламске државе за 2020. годину речено је да је, када је морао да се креће, то чинио на мотору и то без пратње како не би привукао пажњу.

Одлучујући ударац

Реагујући на његову смрт, француска министарка одбране Флоренце Парли написала је на Твиттеру: "Ово је одлучујући ударац против ове терористичке групе. Наша борба се наставља."

Додајући да је председник Еммануел Мацрон твитовао - Нација вечерас размишља о свим својим херојима који су погинули за Француску у Сахелу у операцијама Сервал и Баркхане, о ожалошћеним породицама, о свим њеним рањеницима. Њихова жртва није узалудна. Са нашим афричким, европским и америчким партнерима наставићемо ову борбу. 

Фото: Tajnug

Француска војска се борила против исламских екстремиста у региону Сахел, где је Француска некада била колонијална сила, од интервенције 2013. године у северном Малију. Недавно је, међутим, најављено смањење војног присуства у региону, с плановима за повлачење 2.000 војника до почетка следеће године.

Вест о смрти ал-Сахравија долази у тренутку када се Француска бори на глобалном нивоу против организације Исламска држава. Кључни оптужени у суђењу за нападе у Паризу 2015. рекао је у сриједу да су та координирана убиства одмазда за француске зрачне нападе на групу Исламска држава, називајући смрт 130 невиних људи "ништа лично", јер је први пут признао своју улогу.