Međutim, dok se neke trupe povlače, izgleda da se neke druge ubrzano kreću ka ukrajinskoj granici, zajedno sa vojnom opremom i oružjem.

Strahuje se da bi invazija na Ukrajinu mogla da počne u sredu, 16. februara. Visoki američki zvaničnici u nedelju su rekli da ne mogu da potvrde izveštaje da američke obaveštajne službe ukazuju da Rusija planira invaziju na Ukrajinu u sredu, ali su rekli da će pokušati da spreče bilo kakav "iznenadni napad" tako što će podeliti ono što znaju o planovima Rusije.

Okupljanje ruskih snaga u blizini ukrajinske granice nastavlja se ubrzano, sa svime, od podmornica i amfibijskih desantnih brodova u Crnom moru do balističkih projektila kratkog dometa, tenkova i haubica oko severoistočnih rubova Ukrajine, piše Si En En.

Objavljeni su i satelitski snimci koji pokazuju gomilanje vojske.

Si En En je geolocirao i potvrdio autentičnost videozapisa tih pokreta na društvenim mrežama - iako ih verovatno ima mnogo više koji se ne posmatraju. Neki od snimaka dolaze iz zvaničnih izvora; većina je s TikToka ili Jutjuba.

Na nekim od snimaka se vidi konvoj koji se kreće u blizini Belgoroda u zapadnoj Rusiji, odmah preko granice od ukrajinskog grada Harkova.

Postoji mnogo drugih dokaza o jačanju vojske u Belgorodskoj oblasti.

CNN je geolocirao ove video snimke u selu Sereteno, oko 24 kilometra od granice. Oni su postavljeni u nedelju i pokazuju tenkove koji se kreću kroz područje.

Ruske snage se takođe kreću noću u toj oblasti - sa tenkovima koji se istovaruju iz vozova.

Čini se da i u području oko Voronježa takođe nastaje prilično velika gužva. Velika kolekcija tenkova i borbenih vozila pešadije snimljena je poslednjih dana iz voza koji je prolazio.

Prema analitičarima, oni su deo ruske 1. gardijske tenkovske armije.

U poslednjih nekoliko dana više video snimaka na društvenim mrežama prikazuje dolazak helikoptera blizu ukrajinske granice. Oni bi mogli da pruže važnu zaštitu kopnenim trupama u slučaju ofanzive. Ovi su snimljeni u blizini Belgoroda:

Rusko gomilanje vojske uključuje tenkove, borbena vozila pešadije poznata kao BMP i samohodnu artiljeriju - kao što se vidi ovde na vozu na periferiji Belgoroda:

Majkl Kofman, ruski analitičar u CNA, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Virdžiniji, primećuje da se jedinice u Kursku (kao što je 6. kombinovana armija) „izgleda kreću ka Belgorodu uz artiljerijsku podršku okruga. On kaže da je 1. gardijska tenkovska armija takođe je počelada se kreće - „verovatno do kraja završne faze“.

Posebno zabrinjava kretanje konvoja balističkih raketa kratkog dometa Iskander-M, koje se, čini se, pojačalo u poslednjih nekoliko nedelja u raznim delovima zapadne Rusije.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".