Међутим, док се неке трупе повлаче, изгледа да се неке друге убрзано крећу ка украјинској граници, заједно са војном опремом и оружјем.

Страхује се да би инвазија на Украјину могла да почне у среду, 16. фебруара. Високи амерички званичници у недељу су рекли да не могу да потврде извештаје да америчке обавештајне службе указују да Русија планира инвазију на Украјину у среду, али су рекли да ће покушати да спрече било какав "изненадни напад" тако што ће поделити оно што знају о плановима Русије.

Окупљање руских снага у близини украјинске границе наставља се убрзано, са свиме, од подморница и амфибијских десантних бродова у Црном мору до балистичких пројектила кратког домета, тенкова и хаубица око североисточних рубова Украјине, пише Си Ен Ен.

Објављени су и сателитски снимци који показују гомилање војске.

Си Ен Ен је геолоцирао и потврдио аутентичност видеозаписа тих покрета на друштвеним мрежама - иако их вероватно има много више који се не посматрају. Неки од снимака долазе из званичних извора; већина је с ТикТока или Јутјуба.

На неким од снимака се види конвој који се креће у близини Белгорода у западној Русији, одмах преко границе од украјинског града Харкова.

Постоји много других доказа о јачању војске у Белгородској области.

ЦНН је геолоцирао ове видео снимке у селу Серетено, око 24 километра од границе. Они су постављени у недељу и показују тенкове који се крећу кроз подручје.

Руске снаге се такође крећу ноћу у тој области - са тенковима који се истоварују из возова.

Чини се да и у подручју око Вороњежа такође настаје прилично велика гужва. Велика колекција тенкова и борбених возила пешадије снимљена је последњих дана из воза који је пролазио.

Према аналитичарима, они су део руске 1. гардијске тенковске армије.

У последњих неколико дана више видео снимака на друштвеним мрежама приказује долазак хеликоптера близу украјинске границе. Они би могли да пруже важну заштиту копненим трупама у случају офанзиве. Ови су снимљени у близини Белгорода:

Руско гомилање војске укључује тенкове, борбена возила пешадије позната као БМП и самоходну артиљерију - као што се види овде на возу на периферији Белгорода:

Мајкл Кофман, руски аналитичар у ЦНА, непрофитној организацији са седиштем у Вирџинији, примећује да се јединице у Курску (као што је 6. комбинована армија) „изгледа крећу ка Белгороду уз артиљеријску подршку округа. Он каже да је 1. гардијска тенковска армија такође је почелада се креће - „вероватно до краја завршне фазе“.

Посебно забрињава кретање конвоја балистичких ракета кратког домета Искандер-М, које се, чини се, појачало у последњих неколико недеља у разним деловима западне Русије.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".