I to je još jedan razlog zašto će svaka ruska odluka o invaziji na Ukrajinu verovatno vrlo malo zavisiti od straha da će prolećno otopljavanje ometati tenkove. Ruska vojska ima, pored tenkova i drugih oklopnih vozila koja su dobro opremljena za blato, niz borbenih aviona i raketa koje su obeležja bilo koje moderne vojske, prenosi AP.

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da je Rusija u suštini u poziciji za invaziju na Ukrajinu "pod pretpostavkom da je tlo zamrznuto iznad Kijeva", ukrajinske prestonice koja se nalazi na samo 75 kilometara (47 milja) od granice sa Belorusijom, ključnim ruskim saveznikom.

To nije prvi put da se američki zvaničnik poziva na potrebu Rusije da zamrzne tlo da bi organizovao invaziju.

Međutim, analitičari koji pokušavaju da shvate kako bi Rusija mogla da izvrši invaziju kažu da bi svaki napad počeo vazdušnim i raketnim napadima, koji bi verovatno bili usmereni na ukrajinske vojne lokacije, prenosi AP.

- Ako ruski predsednik Vladimir Putin pristane na invaziju, onda to neće biti tenkovi ili brodovi u vangardi, već avioni i raketne snage. Prve mete za njih biće sistemi protivraketne odbrane i protivraketne odbrambene snage, komandna mesta, kritična infrastruktura, nakon čega je prednost ruskih snaga u vazduhu i nadlaktica na kopnu i moru zagarantovana", rekao je Mikola Sunhurovski, vojni analitičar u tink-tenku Razumkov centar sa sedištem u Kijevu.

Neki ukrajinski analitičari priznali su da je protivdušna odbrana zemlje nedovoljna u slučaju velikog ruskog napada. Kijev je podstigao svoje zapadne saveznike da obezbede zemlji moderne sisteme protivraketne odbrane pored kopnenog borbenog oružja koje su obezbedile SAD, Britanija i drugi.

Kremlj, koji je negirao da ima bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu, podsmehnuo se argumentu da želi da se tlo zamrzne kako bi se izveo napad na Ukrajinu.

Takođe se i ukrajinski zvaničnici se slažu da zamrznuto tlo ili blato nije problem.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ukazao je na argument da se ruga britanskoj ministarke inostranih poslova Liz Trus posle njihovih ledenih razgovora u četvrtak u Moskvi.

Foto: Tanjug/AP

 

- Kažu da Rusija čeka da se tlo smrzne kao kamen kako bi tenkovi lako mogli da se otkotrljaju na ukrajinsku teritoriju, rekao je Lavrov novinarima.

- Teren je bio uštićen sa našim britanskim kolegama, sa brojnim činjenicama koje smo naveli odskačući od njih.

Konstantin Sivkov, ruski vojni analitičar, rekao je da su, čak i ako dođe do kopnenog upada, ruski borbeni tenkovi znatno lakši od zapadnih oklopnih vozila.

- Naši tenkovi su mnogo pogodni za napredovanje na blatnjavom terenu, nema razloga za brigu", rekao je Sivkov u izjavi koju je prenela novinska kuća FAN.

- Otopljavanje može da zaustavi samo zapadne tenkove.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".