И то је још један разлог зашто ће свака руска одлука о инвазији на Украјину вероватно врло мало зависити од страха да ће пролећно отопљавање ометати тенкове. Руска војска има, поред тенкова и других оклопних возила која су добро опремљена за блато, низ борбених авиона и ракета које су обележја било које модерне војске, преноси АП.

Амерички председник Џо Бајден изјавио је да је Русија у суштини у позицији за инвазију на Украјину "под претпоставком да је тло замрзнуто изнад Кијева", украјинске престонице која се налази на само 75 километара (47 миља) од границе са Белорусијом, кључним руским савезником.

То није први пут да се амерички званичник позива на потребу Русије да замрзне тло да би организовао инвазију.

Међутим, аналитичари који покушавају да схвате како би Русија могла да изврши инвазију кажу да би сваки напад почео ваздушним и ракетним нападима, који би вероватно били усмерени на украјинске војне локације, преноси АП.

- Ако руски председник Владимир Путин пристане на инвазију, онда то неће бити тенкови или бродови у вангарди, већ авиони и ракетне снаге. Прве мете за њих биће системи противракетне одбране и противракетне одбрамбене снаге, командна места, критична инфраструктура, након чега је предност руских снага у ваздуху и надлактица на копну и мору загарантована", рекао је Микола Сунхуровски, војни аналитичар у тинк-тенку Разумков центар са седиштем у Кијеву.

Неки украјински аналитичари признали су да је противдушна одбрана земље недовољна у случају великог руског напада. Кијев је подстигао своје западне савезнике да обезбеде земљи модерне системе противракетне одбране поред копненог борбеног оружја које су обезбедиле САД, Британија и други.

Кремљ, који је негирао да има било какве планове за инвазију на Украјину, подсмехнуо се аргументу да жели да се тло замрзне како би се извео напад на Украјину.

Такође се и украјински званичници се слажу да замрзнуто тло или блато није проблем.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров указао је на аргумент да се руга британској министарке иностраних послова Лиз Трус после њихових ледених разговора у четвртак у Москви.

Фото: Танјуг/АП

 

- Кажу да Русија чека да се тло смрзне као камен како би тенкови лако могли да се откотрљају на украјинску територију, рекао је Лавров новинарима.

- Терен је био уштићен са нашим британским колегама, са бројним чињеницама које смо навели одскачући од њих.

Константин Сивков, руски војни аналитичар, рекао је да су, чак и ако дође до копненог упада, руски борбени тенкови знатно лакши од западних оклопних возила.

- Наши тенкови су много погодни за напредовање на блатњавом терену, нема разлога за бригу", рекао је Сивков у изјави коју је пренела новинска кућа ФАН.

- Отопљавање може да заустави само западне тенкове.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".