- Zahvaljujući radu grupe Tihookeanske flote, tokom izvođenja jedne od vežbi u području Kurilskih ostrva, ostrvu Iturup, otkrili smo podmornicu, najverovatnije američku. Usled gotovo tročasovnih akcija ona je proterana sa teritorije ruskih voda, u koje je zašla prilično duboko za standarde ostrva – više od četiri kilometra - objasnio je Šojgu.

Ruska flota je tri puta preduzela specijalne akcije kako bi proterala stranu podmornicu sa Kurila, kaže Šojgu.

S tim u vezi, on je naglasio da je američka aktivnost na Istoku nejasna i neosnovana.

Kako napreduju vežbe ruske vojske
Sa svoje strane, Putin zatražio od Šojgua da da ga izvesti o napretku različitih vežbi ruskih Oružanih snaga.

Prema rečima ministra, ruske vojne vežbe se održavaju u gotovo svim flotama i vojnim okruzima, a neke od njih se privode kraju.

- Velike vojne vežbe odvijaju se u Zapadnom vojnom okrugu, faktički u svim flotama: Barencovom moru, Crnom moru, Baltičkom moru, Tihookeanskoj floti. U njima učestvuju trupe skoro svih vojnih okruga, uključujući Istočni okrug, Centralni vojni okrug, Severnu flotu - naveo je Šojgu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u području kurilskog ostrva Urup u teritorijalnim vodama Rusije primećena podmornica američke Ratne mornarice tipa „Virdžinija“. Kako je precizirano, u tom području je ruska Tihookeanska flota održavala planirane vojne vežbe.

Nakon toga američkom vojnom atašeu je uručena protestna nota. Američka vojska negira da je njihova podmornica ušla teritorijalne vode Rusije.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".