- Тако да се после тога врши пи-си-ар тестирање, за све пацијенте који задовољавају дефиницију случаја, а у антигенском тесту су негативни, тако да је пи-си-ар задржао своју специфичност и представља златни стандард за дијагностику - истакла је Јовановић за РТС.

Она додаје како међу зараженима преовладава у 90 одсто случајева омиркон, док је у остатку и даље "застарела" варијанта короне - делта.

- Што се тиче субваријанте, не могу сад да претпоставим који је то проценат, али с обзиром на то да се брзо шири, очекујем да ће и ова варијанта врло брзо да достигне одговарајући проценат, не да постане доминантна, али је потребно неко време да заузме значајну позицију у епидемији - рекла је Јовановићева.

Професорка Медицинског факултета сматра да неће доћи до шестог таласа епидемије зато што се стелт омикрон сматра за подвраијнату омикрона.

Разлика између стелта и обичног омикрона је у око 20 мутација, али упркос томе пружају "унакрсну имуност", односно пружају заштиту људима који су били инфицирани оригиналном варијантом.

- У том смислу не очекујемо да ће доћи до драматичног повећања броја инфицираних особа - наводи она, додајући да, судећи према доступним подацима, стелт не даје тежу клиничку слику, али се брже шири.

Јованивићева апелује на поштовање мера и вакцинацију, иако је, како тврди, омикрон пробио вакциналну заштиту, али не потупно, што значи да се особе могу заразити, уз немогућност развијања тежих облика болести.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".