Poreklo ovog običaja zapravo je drevno i prilično jezivo. 

Korene vuče još iz antičkog vremena, a oni su povezan sa Hadom, odnosno podzemnim svetom mrtvih. Kod starih Grka postojalo je verovanje da duša čoveka nakon njegove smrti odlazi u Had, u kojem se nalazi tužna ravnica sa belim divljim cvećem. Ovom ravnicom protiče pet reka: reka Stiks – ledena, reka mržnje, zatim Aheron – reka bola, Kokitus – reka jadikovanja, Flegeton – reka vatre i Leta – reka zaborava.

Foto: Profimedia

 

 

Duša pokojnika koja dođe u Had, pije vodu iz reke Lete kako bi zaboravila prethodni život i patnje u njemu. Oni koji su verovali u reinkarnaciju smatrali su da duša pokojnika pije vodu iz ove reke kako bi u potpunosti zaboravila pređašnji život i kako bi se pripremila za novi. 

Upravo u ovim legendama i verovanju starih Grka leži i koren običaja da se ne nazdravlja vodom. Kao posledica ove morbidne priče smatra se da je predlaganje zdravice nekome s vodom slično kao da ste mu požeeli lošu sreću, a možda i smrti. Mnogi ljudi takođe veruju da nazdravljajući vodom želite i sebi smrt, jer ova tečnost odražava vaš budući vodeni grob.

Osim što ćete poželeti smrt dragom gostu i sebi, nazdravljanjem vodom izazvaćete bes bogova. Nazdravljanje se uvek smatralo željom koju ste uputili bogovima, nudeći im svoje piće dok dižete čašu. Proslava uz čašu napunjenu vodom, dosadno i neutralno piće, nije bilo cenjeno kod bogova, i svako ko bi se usudio da nazdravi ovim pićem, doživeo bi tragičnu sudbinu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".