Preporučljivo je da se određena hrana izbegava u tom periodu. Zato za dobrobit vas ali i ljudi koji su vam bliski, poštovanje ovih pravila moglo bi da donese mir u danima pred i za vreme menstrualnog ciklusa.

1. Slatkiši

Ovo vam se verovatno neće dopasti, jer se mnogim ženama baš izuzetno traži sladoled, čokolada ili kolači tokom PMS-a, ali oni izazivaju naglo povećanje šećera u krvi i popravljanje raspoloženja, koje kratko traje. Nakon toga, kada on padne, budete umorni i potpuno bez energije. Ovi simptomi se pojavljuju i bez preterane konzumacije slatkiša, a kao zamenu za pomenute namirnice možete isprobati neko voće ili dodati med u voćni čaj, ili jednostavno napraviti sebi neku zdravu poslasticu.

Foto: Depozitfoto

 

 

2. Masno meso

Meso sadrži visoki nivo zasićenih masti, koja može da izazove upalu i bol kod žena. A to vam je najmanje potrebno tokom menstruacije, da nekom hranom samo „pojačate“ svoj bol. Ako baš ne možete da izbacite meso sa svog jelovnika, onda bar birajte belo pileće meso ili umesto mesa, jedite ribu, koja je u isto vreme zdrava i ukusna.  

Foto: Depozitfoto

 

 

3. Grickalice

Pored grickalica poput čipsa, tortilja, kokica, ne treba preterivati ni sa unosom soli, tako da pomfrit ili ozloglašeni kiseli krastavčići nisu baš najbolji izbor. NJihova konzumacija može izazvati nagomilavanje vode u organizmu, što može dovesti do oticanja u zglobovima, rukama i nogama. Teško im je odoleti, ali je svakako preporučljivo da  se njihova konzumacija u periodu menstrualnog ciklusa izbegne. Umesto prerađene i konzervirane,  birajte zdravu, sirovu hranu.

4. Pecivo

Svi znaju da pecivo može da bude krajnje ukusno, ali nažalost, ova hrana sadrži veliki nivo trans-masti (poznate i pod imenom „delimično hidrogenisanim uljem“) koje povećavaju nivo estrogena i izazivaju bol u materici. Ono što trans masti čini opasnim je način na koji podižu vaš holesterol, trigleceride i nivoe lipoproteina.  Naš predlog je da konzumirate hleb bogat vlaknima, ukoliko želite da izbegnete bolove stomaka za vreme menstruacije.

5. Kofein


Kafa sa dosta kofeina može da podstakne bol i izazove kašnjenje sledećih menstrulanih ciklusa i samim tim dovede do disbalansa hormona. Umesto kafe, pokušajte da pijete čajeve ili kafu sa manje kofeina. Takođe se preporučuje da zaobiđete konzumiranje energetskih napitaka.

Foto: Depozitfoto

 

 

6. Alkohol

Sva alkoholna pića imaju krajnje negativno dejstvo po naše fizičko stanje, izazivajući  nadimanje ali i promena raspoloženja, zakođe pojačava umor i dodatno iscrpljuje. Uživajte u čaju i pokušajte da u toku menstruacije ne konzumirate ni alkohol ni kafu.