Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je za RTS da će đaci osnovnih škola u Vojvodini neposredno pođađati nastavu na početku drugog polugodišta, a za srednjoškolce će važiti kombinovan model - jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Ministar ističe da će se na predstojećem sastanku Tima za škole raspravljati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde je početak drugog polugodišta zakzan za 24. januar.

- U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polugodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou - izjavio je Ružić.

Kako on tvrdi, nema razloga da se odloži početak drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, s obzirom na to da je broj dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

- Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i korona virusa i sličnih komplikacija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja - ističe ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na sastanku Tima za škole, ističe Ružić, apeluje se da na viši nivo budu podignte lična higijena, provetravanje prostorija, obaveza nošenja maske tokom boravka u školi, a on dodaje kako su deca pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Onlajn nastava

U vezi onlajn nastave, Ružić ističe da su nastavnici dali dobar primer prakse.

- Sve ono što je korišćeno prošle školske godine, koristi se i sada - kazao je on.

Fakulteti, gde je u toku ispitni rok, prate se saveti resornog ministarstva.

- Obaveza svakog studenta je da polaže na svom matičnom fakultetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave - podseća Ružić.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".