Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је за РТС да ће ђаци основних школа у Војводини непосредно пођађати наставу на почетку другог полугодишта, а за средњошколце ће важити комбинован модел - један дан настава у школи, други онлајн.

Министар истиче да ће се на предстојећем састанку Тима за школе расправљати о моделу наставе за централну Србију, где је почетак другог полугодишта закзан за 24. јануар.

- У среду ће се знати тачан модел наставе за друго полугодиште. Епидемијска ситуација се проверава и о моделу наставе одлучује на недељном нивоу - изјавио је Ружић.

Како он тврди, нема разлога да се одложи почетак другог полугодишта у централној Србији, с обзиром на то да је број деце школског узраста у укупном броју заражених био три одсто.

- Од почетка пандемије успели смо да прилагодимо наставу до нивоа одрживости. Уколико би дошло до спајања грипа и корона вируса и сличних компликација, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања - истиче министар просвете, науке и технолошког развоја.

На састанку Тима за школе, истиче Ружић, апелује се да на виши ниво буду подигнте лична хигијена, проветравање просторија, обавеза ношења маске током боравка у школи, а он додаје како су деца показала висок степен дисциплине и одговорности.

Онлајн настава

У вези онлајн наставе, Ружић истиче да су наставници дали добар пример праксе.

- Све оно што је коришћено прошле школске године, користи се и сада - казао је он.

Факултети, где је у току испитни рок, прате се савети ресорног министарства.

- Обавеза сваког студента је да полаже на свом матичном факултету, а на снази је, иначе, комбиновани вид наставе - подсећа Ружић.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".