Još su stari Latini imali izreku - ime je čovekova sudbina, pa je poruka ove mudrosti da bi se možda kod izbora imena trebalo, ipak, voditi i njegovoj simbolikom.

Sedamdesetih godina prošlog veka najpopularnija imena za devojčice bila su Marija, Jelena, Katarina, Dragana i Danijela, dok su dečake krštavali sa Zoran, Goran, Dejan i Dragan.

Osamdesete i devedesete su donele novu modu pa su najpopularnija imena bila: Ivana, Aleksandra, Jelena, Miloš, Aleksandar i Ivan.

Foto: Profimedia

 

Početak trećeg milenijuma doneo je novi trend u krštavanju novorođenčadi, pa su tako kćerke najčešće imenovane sa: Mina, Nađa, Anđela, Sofija i Sara, a sinovi sa: Luka, Stefan i Lazar.

Ono što je postalo moderno, posebno u drugoj i na početku treće decenije 21. veka jeste da su sve češća internacionalna i kratka imena za decu.

Tako su se ove 2021. koja je izmaku kao top imena za devojčice izdvoijila: Mia, Lara i Hana, ali i Sofija.

Donosimo vam i značenje najmodernijih i onih imena koja su u trendu, a opstala su kroz generacije.

Mia

Najpopularnije ime Mia potiče od italijanske reči "mia" što znači "moja", a isto znači i grčka reč "mea", a za koju se smatra da je osnova za grčko poreklo pomenutog vlastitog imena.

Savremena istraživanja su ukazala da se ime Mia može protumačiti i kao "jedinstvena"; odnosno "posebna osoba".

Foto: Profimedia

 

Lara

Značenje imena Lara je dvojako, pa ako se uzme u obzir da potiče od grčke reči "laros" tačnije od latinskog "laurus", može da znači "ona koja štiti", a tumači se i kao "slatkiš, šećerlema".

Kada se sa druge strane uzme u obzir starorimsko značenje reči "lar" ili latinsko značenje reči "laurus", Lara se može "protumačiti" i kao "pobednica" ili kao "junakinja koja štiti slabe".

Hana

Hana je ime hebrejskog porekla i znači "ona koja je vesnik sreće". Drugo tumačenje ovog imena je "žena koja je puna razumevanja".

Sofija

Pored ovih danas posebno popularnih ženskih imena, ono koje je i sada u modi, a bilo je i cele prethodne decenije je Sofija. Ovo staro ime potiče od grčke reči "sofos" što znači mudrost, pa bi simbolika imena Sofija bila "ona koja je mudra".

Kada su tek rođeni dečaci u pitanju ove godine jedno od najpopularnijih je Mateja ili njegov drugi oblik Matija. Pored ovog popularna su imea Leon, Relja, ali i Teo.

Foto: Profimedia

 

Mateja

Ime Mateja koje je prvo na top listi popularno je takođe širom sveta i spada u "biblijska imena". NJegovo značenje je "Božiji izaslanik", a negde se tumači i kao "dar od Boga"...

Leon

Leon je ime novije generacije na našim prostorima i njegovo značenje je "lav".

Teo

Ovo ime je izvedeno od starinskog imena Teodor koje ima grčko poreklo i ima sličnu simboliku kao Mateja - "božiji dar" ili "onaj koji je darovan od Boga".

Foto: Profimedia

 

Relja

Ovo je izvedeno srpsko muško ime, a njegovo značenje je "onaj koji hrli ili trči ka nečemu" ili "osoba koja uvek juri kroz život".

Nikola

I pored toga što je tek na 5. mestu ove godine, po popularnosti, ovo muško ime nikada nije prevaziđeno i često se ponavlja u mnogim generacijama, čak je bilo čest izbor i u prošlom, ali i u pretprošlom veku za dečake.

Ovo ime ima grčko i latinsko poreklo i bilo da se radi o jednom ili drugom Nikola znači "pobednik" ili "osoba koja pobeđuje", a jedno od značenja je i "onaj koja narodu donosi pobedu".

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".