За особе са упалним стањима коже као што су екцем и псоријаза, промена годишњих доба такође може изазвати проблеме. Без обзира је ли ваша кожа црвена и љушти се или је само више сува него иначе, ево неколико једноставних начина да побољшате своју свакодневну рутину неге коже зими.

1. Оперите лице млаком водом и благим средством за чишћење

Чак и ако желите опрати лице водом и сапуном, то би могло исушити кожу. Исто тако висока температура воде може срушити природну заштитну баријеру коже. Родни зато препоручује коришћење млаке воде под тушем, а посебно приликом прања лица.

Што се тиче производа, Родни препоручује да користите нежно средство за чишћење како бисте уклонили сву прљавштину с коже. Све што је агресивније, попут тоника или других производа на бази алкохола, може скинути природна уља с коже и узроковати сувоћу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Rosie Hantington Whiteley

 

2. Нанесите хидратантну крему када вам је кожа још влажна

Како би спречили исушивање коже након туширања, дерматолог Мариса Гаршик предложила је наношење дебелог слоја хидратантне креме након што кожу нежно осушите. То помаже да се влага затвори у кожу. Родни је такође рекла да воли наносити хидратантну крему када јој је кожа још влажна.

- Видећете да је хидратантна крема много учинковитија и да је ваша кожа мекша и нахрањенија - нагласила је.

Фото: Depositphotos

 

3. Одаберите хидратантну крему на бази воде ако имате акне

Чак и људи с масном кожом могу патити од зимске сувоће. Прекомерно исушивање због зимског ваздуха или јаких производа против акни може подстакнути кожу да производи још више уља, чиме се подстиче циклус избијања акни.

- Доследним хидратизирањем коже такође можете добити мање избијања и мање изражену појаву акни. То стварно може помоћи у спречавању не само исушивања, већ и прекомерне производње уља која се понекад догађа када је кожа сува - рекла је Родни.

Кључ за хидратацију коже склоне акнама је одабир гела или креме на бази воде. Док се већина производа на бази уља задржава на површини коже и блокира поре, хидратантну крему на бази воде кожа ће упити и неће је оставити сјајном.

- Људи с природно сувом кожом могу толерисати тежу маст или крему - каже Гаршик. Др Муниб Шах, још један дерматолог је пак рекао да препоручује наношење танког слоја вазелина како би он зацелио суву или испуцалу кожу.

Фото: Депозитфото

 

4. Потражите састојке који привлаче и задржавају влагу

Без обзира на тип коже, при одабиру хидратантног производа требате потражити хијалуронску киселину и керамиде. Хијалуронска киселина ће привући влагу, а керамиди помажу да се она задржи у кожи.

Влажење с керамидима посебно је важно за особе тамније пути. Керамиди обнављају њихову заштитну баријеру коже и помажу јој да задржи друге битне састојке.

Фото: Профимедиа

 

5. Немојте се устручавати од поновног наношења

Након јутарњег наношења хидратантне креме, Родни је рекла да "слушате своју кожу" и према потреби је поновно нанесите. Људима је потребна различити ниво хидратације, стога нема смисла планирати хидратацију пет пута дневно ако ваша кожа то не тражи. Перутање, црвенило и друге промене на кожи могу сигнализирати да је кожа "жедна".

- Без обзира на ваш тип коже - било да се ради о сувој, нормалној, мешовитој или масној - свако треба да практикује и ове навике за негу коже и у своју свакодневну рутину укључити добру хидратантну крему - закључила је Родни.

(Insider)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".