- Једна од основних функција сна је чишћење меморије - појашњава др Смол. Идеју је презентовао неуронаучник, молекуларни биолог и добитник Нобелове награде Френсис Крик који је устврдио да спавамо како бисмо заборавили. То значи да у сну наш мозак уклања неважне податке.

Ако замислимо мозак као велико поље, а сећања су трава која ниче из тла, сан омогућује одржавање поља и уклањање непотребних делића траве. Ако не спавамо довољно, мозак не може да уклони неважне информације. А свакодневно се сусрећемо са хиљадама информација којих вероватно нисмо ни свесни.

Фото: Профимедиа

 

 

- Мозак може да упамти хиљаде детаља, а већина их није важна за ваш живот - истиче Смол.

Као и код обрасле ливаде, током времена сећања се акумулирају и стварају неред. Кад људи не спавају довољно, њихов мозак не може да уклони вишак материјала и да задржи само битне информације. Зато је недостатак сна повезан са проблемима у учењу и сећању.

- Будући да је у том случају мозак препун информација, људи не могу несметано да размишљају - каже Смол.

Како подстаћи бољи сан за боље сећање

Теорија има смисла, јер сан је кључан за обнављање свих ћелијских система у телу и њихов опоравак, а то укључује и сећања. Како бисте подстакли бољи сан, спаваћу собу одржавајте на одговарајућој температури, редовно у исто време лежите на починак, а припазите и на оброке пре спавања јер и они могу да утичу на квалитет сна.

Ако сматрате да вам је потребна додатна помоћ, размислите о додацима исхрани. Магнезијум и мелатонин су популарни природни додаци, као и екстракт семенке јојобе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".