Научите како да сузбијете њихове нелагодне симптоме на потпуно природан и безбедан начин.


Упала грла је најчешће изазвана вирусима, па антибиотици не помажу, већ се користе традиционални народни лекови. Запаљење ждрела (акутни фарингитис) се јавља као самостална болест или заједно са запаљењем слузокоже носа, синуса и крајника. Најчешће прво осетите да вам је грло суво, пече вас у грлу и носу, а касније почињете да кијате и кашљете.

Може да доминира гребање у грлу или јак бол приликом гутања, који се често шири према ушима. Врат може да вас боли на додир, а некада се другог-трећег дана могу напипати увећане лимфне жлезде на врату као резултат одбране организма. Некада примећујете да вам се повећало лучење пљувачке и осећате задах из уста.

Из носа вам цури водњикав секрет који постаје све гушћи, тешко дишете на нос и не осећате мирис и укус хране. Ове тегобе може да прати умерено повишена температура, главобоља и малаксалост. Нису увек присутне све ове тегобе.

Болест обично изазивају респираторни вируси. Лечење започните народним лековима. Не узимајте антибиотике, јер не помажу, а доводе до развијања отпорности бактерија тако да вам касније не делују. Њих користите само ако их пропише лекар и то најбоље након прегледа бриса грла и носа. Ако се сам организам не избори са упалом и надовеже се бактеријска инфекција, уз антибиотике, можете наставити да користите и народне лекове. Многи од њих се индустријски производе, па их можете набавити у апотекама.

Користите чај од жалфије за испирање грла. Гргоћите га више пута дневно. Жалфија убија различите микроорганизаме, укључујући вирусе. Потребно је да уносите довољно течности, јер то убрзава избацивање вируса, влажи слузокожу и олакшава елиминацију секрета из носа и синуса. Топли чајеви ублажавају бол у грлу. Бол и упалу грла ублажавају посебно прополис, пастиле које садрже етерична уља нане, еукалиптуса и матичњака. Прополис можете набавити у облику капи, спреја за грло и пастила.

Фото: Профимедиа

 

Ако имате повишену температуру одговара вам чај од зове, липе, хајдучке траве, нане и коре врбе. Кашаљ ублачавају чајеви и биљни сирупи који садрже бели и црни слез, јагорчевину и тимијан.

Запушеност носа ћете смањити инхалацијом. Ставите у врућу воду капи еукалиптуса, бора, кедра, тимијана... Сматра се да вирусе убија температура од око 40 степени Целзијуса, тако да није неопходно да удишете врелу пару. Може вам помоћи и испирање носа сланом водом (физиолошки раствор). У продаји се то налази као капи и спреј морске воде. Пилећа супа такође смањује запушеност носа и олакшава елиминацију секрета. Дејство јој траје око пола сата, па треба да је једете често и споро.

Упалу грла ћете спречити ако често перете руке и имате јак имунитет. Имунитет јача редовна умерена физичка активност, боравак на свежем ваздуху, избегавање стреса и правилна исхрана. Потребно је да храном уносите витамин А, Ц и Е, селен и цинк (има их и у облику суплемената). Бели лук, ехинацеа и прополис смањују склоност ка упалама.
Шта треба знати о неким народним лековима

Кашику жалфије прелијте шољом кључале воде, оставите да одстоји пола сата, процедите и испирајте грло неколико пута дневно. Важно је да чај не кувате, јер тако губи антисептично дејство. Особе које болују од епилепсије не треба да пију жалфију.

Ехинацеу не користите заједно са чајем од камилице, матичњака и невена, ако користите кортикостероиде, лупус, мултиплу склерозу, реуматоидни артритис и неку другу аутоимуну болест. Препарати који садрже ехинацеу се не дају деци млађој од две године.

Прополис накапајте (20 капи) у воду за испирање грла, на коцку шећера коју ћете посисати или на кашичицу меда који ћете држати у устима док се не растопи. Не смеју да га користе особе алергичне на пчеле и мед.

Фото: Профимедиа

 

Чај од нане делује против вируса и гљивица. Ако попијете много чаја можете добити горушицу и мучнину. За инхалацију се у воду ставља 3-4 капи етарског уља менте. Деци млађој од 5 година је боље да дајете камилицу. Труднице до 4 месеца не треба да користе етарско уље менте.

Слуз белог слеза облаже слузокожу и ублажава сув кашаљ. Корен прелијте хладном прокувалом водом, оставите да стоји 2 сата и процедите. Пре употребе чај можете да подгрејете. Корен белог слеза не треба да кувате.

Бели лук уништава вирусе, бактерије и гљивице. Користите га свеж, куван или у облику капсула. Особе које користе антикоагулантне лекове не смеју да једу много белог лука, јер може доћи до крварења. Може да смањи ефикасност оралних контрацептива и неких лекова против вируса.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".