Први савет је да користите оштар нож. Тупи нож ће више оштетити ћелије лука чиме ће се ослободити и више ензима. Затим лук можете да ставите сат времена у фрижидер јер ће ниска температура успорити активност ензима који производи надражујуће супстанце. Осим тога, можете га држати и у замрзивачу 10-15 минута пре резања, али водите рачуна јер тада можете теже сећи лук.

Фото: Профимедиа

 

Оштрицу ножа можете да намажете лимуновим соком који треба да ублажи деловање сумпорних једињења, али нож треба да протрљате након сваког сечења.

Фото: Профимедиа

 

Не сеците корен

Највише сумпорних супстанци налази се у корену лука, па га режите око корена, али не и сами корен.

Поједини кувари ставе кору хлеба у уста док сецкају лук и тврде да им то помаже и спречава сузе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".