Индекси су важили за једну од најпопуларних музичких група на територији бивше Југославије у прошлом веку, која и дан данас ужива популарност међу следбеницима рок музике. Група је је постојала од 1965. године па све до 2001. године, када је Даворин Поповић, фронтмен Индекса, преминуо.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Arhivski Centar BHRT

 

Песма која је једна од њихових најслушанијих је свакако "Бацила је све низ ријеку".

Стварање ове песме започиње Фадил Реџић, басиста Индекса који пише музику у тренутку док борави у Совјетском Савезу, на турнеји са другим бендом.

"Био сам далеко од драге, већ сам био у браку, онда ме ухватила туга па сам засвирао на гитари и одсвирао то. Онда сам дао Кеми и он се заљубио и то је срочио, а мени се то није свидело у први мах, тај текст, усред башче... али после ми је одговарала, изузетан текст" наводи Фадил.

Саме речи песме говоре о две велике љубави. Кемал Монтено, коме је био поверен текст ове песме, је у то време био заљубљен у извесну девојку из Чапљине.

Фото: Милутин Лабудовић

 

"Шта ћу, заљубио се... Пођем ја у Чапљину њу потражити, одем оним ћиром до тамо. Лутам, гледам хоћу ли је негде срести, ништа не знам, ни где живи, ма ништа... И идем тако по оној Чапљини, лето, осамдесет степени, и одједном, на неком ћошку, стоји она, боса, а око ње – цвеће. Продаје цвеће. И мени тако та слика остане. Отуд ти је 'стајала је усред баште ко најљепши цвијет'". 

Сетнији део ове баладе описује љубав и трагичну судбину легендарног певача Даворина Поповића.

Наиме, он је био у великој љубави са непознатом девојком из Сарајева. Њихова љубавна веза јесте била озбиљна, али девојка није била спремна за брак. Остала је у другом стању, а нису планирали дете, писали су хрватски медији у то време. Пар је одлучио да се венча, али уочи венчања, девојка је абортирала и заувек напустила Даворина. 

Уверите се и сами

"Носила је нашу љубав, нашу срећу, први цвијет 

Бацила је све низ ријеку и пошла у други свијет 

А ноћас ако слуша нек чује бол 

У пјесми коју пјевам њој, само њој 

Заувијек нека носи на срцу знак 

Живот је један она бацила."

Неколико година касније, на концерту у Шведској, Даворину се учинило да је види у публици због чега је сишао са бине, али је, нажалост, није пронашао.

О истинитости ових речи сведочи и Кемал Монтено.

"Увек говорим истину, све приче у мојим песмама су истините. Које год песме да се сетите, све су то праве приче. На пример, песма “Бацила је све низ реку” је истинита прича. Нија баш сасвим моја прича, две су приче спојене у тој песми – једна је мог Даворина Поповића, друга је моја из младих, дечачких дана."

Послушајте овај ванвременски хит:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".