Он прича како је 1989. године прихватио предлог сниматеља Томислава Пинтера како да пред камерама дочарају свет мртвих.

- Пинтер ми каже: "Ако су глумци већ на неком апстрактном месту, они не могу да корачају. Могу или ту да седе или да се некако чудно крећу... Уместо да камеру стављамо на колица и кран, ми ћемо ту да стављамо глумце, а камера ће бити статична" - прича Марковић и додаје да се тада двадесетпетогодишња глумица нашла у проблему;

Фото: Александар Стојановић

 

- Ту се замало десила трагедија јер смо Аницу Добру и Пинтера везали за кран, да она као лети док прича и да се одједном диже. И кран се сруши! Мислили смо да су погинули! Одвели смо их у болницу и срећом, све је било уреду...

Душан Ковачевић, по чијој књизи је написан сценарио за филм, каже да су га одувек привлачиле теме о животу после живота.

Фото: М. Станчић

 

- Озбиљно се тиме бавио још у Сабирном центру. Мој први комад "Маратонци" је о смрти - продавци ковчега јесу сама смрт. А то је једина ствар које се свесно или несвесно плашимо. Зашто се човек плаши болести - па, не зато што је болестан, већ зато што може да умре. Смрт је нешто са чиме се сусрећемо већ приликом првог сазнања о животу и свету, још у раној младости. Неко тај страх савлада лакше, неко теже, а опет има оних који буквално цео живот "болују" од страха - каже сценариста.

Главне улоге у филму "Сабирни центар" играју Раде Марковић, Аница Добра, Богдан Диклић, Драган Николић, Оливера Марковић, Данило Бата Стојковић, Александар Берчек, Бранко Плеша и Радмила Живковић.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".