Наиме, овај бизаран изазов подразумева да појединац упали петарду и покуша што дуже да је задржи у руци, пре него она експлодира. Јављали су се случајеви у којима су тинејџери пиротехничка средства стављали и у уста.

- Чињеница је да се о овој теми прича последњих година. Ово су веома озбиљне теме. Нова година је период у коме се ово дешава. Деца су подложнија повредама. Децу и карактерише и знатижеља. Опасно је. Сви ти изазови су ризични и могу да направе огромну штету – рекао је др Александар Влаховић, специјалиста дечје пластичне и реконструктивне хирургије.

Последњи случај повреде током извођења "петарда изазова" забележен је у Свилајнцу, када је 14-годишњој девојчици тешко повређена шака након експлозије петарде. Она се тренутно налази у Београду на лечењу.

- Ако дође до повреде, веома се често дешава да су то опекотине. Најважније је да тај део покријете. Да хладите хланом водом, хладним пешкиром и одмах у болницу. Ако су опекотине дубоке то захтева хоспитализацију – истакао је доктор.

Ова опасна "игра" може изазвати опекотине трећег степена, док је могућ и сценарио ампутације прстију.

Председница Националне асоцијације за оружје Зорица Суботић навела је да постоје одређене категорије опасности када су у питању пиротехничка средства, те да је веома важна и исправност истих.

- Све што се увози према свим законима мора имати уверење да је исправно, а онда у земљи увоза мора добити додатни сертификат о исправности. То мора поседовати сваки продавац - казала је Зорица Суботић.

Најчешће су повреде шаке, па затим иду повреде лица и ока, рекао је доктор Влаховић, додајући да су најчешће страдали тинејџери од 16 година и да је тренд са петардама актуелан свуда у свету, а не само код нас.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".