Naime, ovaj bizaran izazov podrazumeva da pojedinac upali petardu i pokuša što duže da je zadrži u ruci, pre nego ona eksplodira. Javljali su se slučajevi u kojima su tinejdžeri pirotehnička sredstva stavljali i u usta.

- Činjenica je da se o ovoj temi priča poslednjih godina. Ovo su veoma ozbiljne teme. Nova godina je period u kome se ovo dešava. Deca su podložnija povredama. Decu i karakteriše i znatiželja. Opasno je. Svi ti izazovi su rizični i mogu da naprave ogromnu štetu – rekao je dr Aleksandar Vlahović, specijalista dečje plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Poslednji slučaj povrede tokom izvođenja "petarda izazova" zabeležen je u Svilajncu, kada je 14-godišnjoj devojčici teško povređena šaka nakon eksplozije petarde. Ona se trenutno nalazi u Beogradu na lečenju.

- Ako dođe do povrede, veoma se često dešava da su to opekotine. Najvažnije je da taj deo pokrijete. Da hladite hlanom vodom, hladnim peškirom i odmah u bolnicu. Ako su opekotine duboke to zahteva hospitalizaciju – istakao je doktor.

Ova opasna "igra" može izazvati opekotine trećeg stepena, dok je moguć i scenario amputacije prstiju.

Predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Zorica Subotić navela je da postoje određene kategorije opasnosti kada su u pitanju pirotehnička sredstva, te da je veoma važna i ispravnost istih.

- Sve što se uvozi prema svim zakonima mora imati uverenje da je ispravno, a onda u zemlji uvoza mora dobiti dodatni sertifikat o ispravnosti. To mora posedovati svaki prodavac - kazala je Zorica Subotić.

Najčešće su povrede šake, pa zatim idu povrede lica i oka, rekao je doktor Vlahović, dodajući da su najčešće stradali tinejdžeri od 16 godina i da je trend sa petardama aktuelan svuda u svetu, a ne samo kod nas.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".