Држава са 11,2 милиона људи намерава да уведе општу вакцинацију деце пре поновног отварања школа које су већином затворене још од марта  2020. године.

Нова школска година почела је у понедељак, али се настава и даље одвија онлајн. Међутим то се показало слабог ефекта с обзиром на то да већина кубанских домаћинстава нема приступ интернету.

Након што је завршила клиничка испитивања на малолетницима својим вакцинама Абдела и Соберана, Куба је у петак почела са кампањом вакцинације деце и старијих лица као приоритетним старосним групама.

Поред Кубе, у још неколико држава света одобрена је вакцинација деце исте старосне доби, док су неке државе  још увек у процесу испитивања. Земље попут Кине, Уједињених Арапских Емирата и Венецуеле изразиле су спремност да вакцинишу млађу децу, али је Куба то прва реализовала.

На Куби је у посљедњих неколико месеци евидентиран нагли пораст броја заражених корона вирусом, што представља огромно оптерећење тамошњем здравственом систему.

Од 5.700 смртних случајева од последица корона вируса, колико их је на Куби забележено од почетка избијања пандемије, готово половина их је евидентирана у последњих месец дана.