У Сједињеним Државама се последњих дана региструје пораст броја случајева предозирања ивермектином, а потражња за тим ветеринарским средством је толика да неки већ пријављују несташицу.

За све је крив Џо Роган, водитељ врло популарног поткаста који је почетком месеца објавио да је заражен короном (коју је иначе одбацивао као минорну бољку) и који је самовољно одлучио да користи ивермецтин, лек за који је америчка Агенција за храну и лекове упозорила да може да буде опасан и изазива нуспојаве попут мучнине, повраћања, дијареје, ниског притиска, вртоглавице, напада, алергије па чак и смрти, пренео је Гардијан.

Када су болнице почеле да се пуне лаковерним Американцима који су одлучили да неодобреним леком лече корону, огласио се лекар из Оклахоме који је апловао на људе да престану да узимају лек који се прописује коњима за чишћење од глиста.

Због овог лека, који није одобрен за употребу против ковида 19, пацијентима су све чешће потребни хитни третмани у болницама Оклахоме, рекао је Би-Би-Сиу др Џејсон Мекилија.

Мале дозе ивермецтина су одобрене за примену на људима, али не за ковид.

"С разлогом морате да имате рецепт за овај лек. Може бити веома опасан", рекао је Мекилија за ББЦ и додао да случајеви предозирања овим леком стварају додатни притисак на болнички систем који је већ растегнут због пандемије короне.

"Амбуланте хитне помоћи су толико крцате да је жртвама пуцњава тешко да добију негу и лечење", рекао је он локалној телевизији КФОР.

Ивермецтин махом прописују ветеринари, а у малим дозама може се користити за лечење људи, подсећа британски сервис и додаје да је лек постао популаран када су поједини, укључујући Рогана, почели да га промовишу као начин лечења или спречавања ковида, што није научно доказано.

"Нисте коњ и нисте крава", поручили су из ФДА, упозоривши да је узимање великих доза "опасно и може изазвати озбиљне проблеме".

Др Мекилија каже да су пацијенти који су узели тај лек долазили у болницу са боловима у мишићима, губитком вида и повраћањем.

"Неки људи који су узели неодговарајуће количине ивермецтина сада су у горем стању него да су добили ковид", рекао је он. "Морате се запитати: 'Ако узмем овај лек, шта да радим ако се нешто лоше догоди? Који вам је идући корак, који вам је план Б? Ако ћете узети лек који може озбиљно да утиче на ваше здравље, учините то уз наџор лекара".

Оклахома је једна од неколико америчких држава које су жестоко погођене делта сојем короне.

(Курир)