Država sa 11,2 miliona ljudi namerava da uvede opštu vakcinaciju dece pre ponovnog otvaranja škola koje su većinom zatvorene još od marta  2020. godine.

Nova školska godina počela je u ponedeljak, ali se nastava i dalje odvija onlajn. Međutim to se pokazalo slabog efekta s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Nakon što je završila klinička ispitivanja na maloletnicima svojim vakcinama Abdela i Soberana, Kuba je u petak počela sa kampanjom vakcinacije dece i starijih lica kao prioritetnim starosnim grupama.

Pored Kube, u još nekoliko država sveta odobrena je vakcinacija dece iste starosne dobi, dok su neke države  još uvek u procesu ispitivanja. Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele izrazile su spremnost da vakcinišu mlađu decu, ali je Kuba to prva realizovala.

Na Kubi je u posljednjih nekoliko meseci evidentiran nagli porast broja zaraženih korona virusom, što predstavlja ogromno opterećenje tamošnjem zdravstvenom sistemu.

Od 5.700 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, koliko ih je na Kubi zabeleženo od početka izbijanja pandemije, gotovo polovina ih je evidentirana u poslednjih mesec dana.