Професорка Јовановић каже да се редовно спроводи епидемиолошки надзор, али да се код нас, ипак, секвенционирање вируса не ради масовно:

- Анализирали смо и узорак жене која је допутовала из Боцване и на првом ПЦР тесту била је негативна, али је други био позитиван на ковид 19 - каже проф. Јовановић. - Ни ту нисмо изоловали омикрон. Код нас је још доминантан делта сој. Сада смо у доста стабилној ситуацији, јер сви параметри падају, али пред нама су велики изазови и зато је важно да се важеће противепидемијске мере поштују.

Омикрон је, како каже проф. Јовановић, вирусолошки врло интересантан, јер у соју короне са највише мутација до сада има преклапања са вирусом који изазива прехладу.

- Засада се не зна да ли је дошло до рекомбинације два вируса или су толике мутације последица дуготрајне инфекције короном код имунокомпромитованих пацијената, нити како ће то утицати на ток пандемије - каже проф. Јовановић.

Фото: Профимедиа

 

 

Са тренутном епидемиолошком ситуацијом, и без омикрона, Србија је свакако у другачијој позицији него земље у којима се захуктава пети талас епидемије. Имамо до 1.500 инфицираних за 24 сата, колико региструјемо у претходних 21 дан, па ситуација објективно није за пооштравање мера, али с обзиром на претњу омикрона, грешимо ако не делујемо проактивно. Овај други став заступа епидемилог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Фото: Н. Скендерија

 

 

- У другој половини јануара чека нас неминовно скок броја новозаражених. Нико није одобрио окупљања више од 500 људи, а увелико се рекламирају организовани дочеци Нове године на трговима. Сигурно неће бити ниједног епидемиолога, бар у Кризном штабу, који ће подржати такве догађаје. Чињеница је да или ћемо радити проактивно или ћемо чекати кад почне пораст па онда предузимати мере, али јефтиније и боље се пролази кад се проактивно ради - нагласио је епидемиолог.

У многим европским земљама не да се не размишља о дочеку, него се - затварају. Најстроже мере су уведене у Холандији. Раде само продавнице неопходне робе, и то до 20 сати. Све остале су затворене до 14. јануара. Школе неће радити до 9. јануара. У кућни простор могу да уђу истовремено само две особе које ту не живе, док је за Божић тај број удвостручен. Иако број заражених тренутно опада, очекује се да омикрон преокрене ситуацију.

У Ирској је уведен полицијски час до 20. јануара. У Италији и Грчкој уведен је од 16. децембра обавезни карантин од пет дана за све невакцинисане који допутују у ове земље. У Швајцарској и Португалији поново је уведен рад од куће. У Немачкој је карантин обавезан чак и за вакцинисане који долазе из земаља из "црвене зоне" као што су Велика Британија, Данска и Француска. И Француска је појачала мере. Власти ће првих дана јануара представити предлог новог закона. Највећа промена је укидање санитарне пропуснице и увођење вакциналног пасоша, што значи да тестови и потврда о прележаној болести више неће бити валидни за улазак у ресторане, музеје, биоскопе, позоришта, али и за возове, авионе, па чак ни за улазак у болницу, осим за хитне случајеве. Тиме вакцинација практично постаје неопходна за нормалан живот. За старије од 65 година, санитарна пропусница од 15. децембра важи само уз три дозе, а за остале пунолетне рок је померен од 15. јануара.

Најтежа ситуација тренутно је у Великој Британији и Данској. Али, то су земље које раде највећи број секвенцирања у Европи. У Великој Британији тренутно раде 30 одсто секвенцирања на омикрон у односу на укупан број тестова, у Данској 15 одсто, а у Француској само четири одсто. У Великој Британији је регистровано је више од 80.000 случајева дневно, што је повећање за више од 70 одсто у односу на недељу дана раније. Рачуна се да је омикрон овде већ постао доминантан сој. У Данској је омикрон достигао 20 одсто инфицираних.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".