Студију су независно спровели истраживачи америчке Управе за храну и лекове (ФДА), Центра за процену и истраживање биолошких препарата, а рад је подржан од стране истраживачких фондова америчке владе.


Подаци, добијени тестирањем на псеудовирус пуне варијанте омикрона против ове комбинације антитела, пружају додатне претклиничке доказе који показују да лек задржава активност против свих досад тестираних варијанти које изазивају забринутост, навела је компаније АстраЗенека у саопштеју достављеном Танјугу.

Потпредседник БиоПхармацеутицалс Р&Д АстраЗенека Мене Пангалос рекао је да та студија показује да та комбинација антитела задржава неутралишућу активност против варијанте омикрон.

"Комбиновањем два моћна антитела са различитим и комплементарним активностима против вируса, лек је дизајниран да избегне потенцијалну отпорност са појавом нових варијанти САРС-ЦоВ-2", навео је Пангалос.

Истакао је да је то прво антитело дугог дејства које је добило одобрење за хитну употребу у САД за превенцију пре излагања Ковид-19, поред одобрења у другим земљама, а у току су и разговори са регулаторним телима широм света везано за употребу овог лека и у лечењу Ковид-19.

Та комбинација антитела је добила одобрење за хитну употребу у САД у децембру 2021. године за превенцију Ковид-19 код људи који имају умерено до тешке форме имунолошких обољења због здравственог стања или имуносупресивних лекова и који можда немају адекватан имуни одговор на вакцинацију против Ковид-19, као и оне особе којима се вакцинација против Ковид-19 не препоручује.

Очекује се да ће прве дозе у САД бити доступне за неколико дана.

Сматра се да је око два одсто глобалне популације изложено повећаном ризику од неадекватног одговора на вакцину против Ковид-19.

Нови докази показују да би заштита угроженог становништва од добијања Ковид-19 могла помоћи у спречавању еволуције вируса који је важан фактор у појави нових сојева.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".