То је њихов најслабији раст откада је завод почео да прикупља те податке 2010. године. С обзиром на то да се предвиђа да ће потрошачке цене ове године у Немачкој порасти за три посто, за тамошње грађане то значи да су им плате реално смањене.

Док плате опадају, цене у Немачкој расту - за наредну годину предвиђен је низ поскупљења и нових намета.

Централни банкари и влада позорно прате кретања плата у еврозони у потрази за назнакама води ли раст потрошачких цена до већих плата, што би могло подстакнути спиралу раста цена и плата и повећати инфлацију и у средњерочном раздобљу.

Фото: AP Photo/Michael Probst/Зоран Јовановић Мачак/Петар Милошевић

 

Пад реалних плата лоше утиче на будућу потрошњу домаћинстава, која је била једини покретач раста немачког бруто домаћег производа у трећем тромесечју, у условима уских грла у снабдевању и производних проблема у индустријском сектору.

Ограничења уведена ради зауздавања четвртог тала корона вируса вероватно ће у четвртом кварталу наштетити промету у малопродаји и пословању у сектору услуга, важним ослонцима раста највеће европске привреде.

Нови канцелар Олаф Шхолц обећао је да ће повећати националну минималну плату у идућој години за око 25 посто, на 12 евра по сату.

Иначе, остало је још 15-ак дана до краја ове године, а Немачка у 2022. улази са многим променама, које ће првенствено утицати на потрошаче.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".