Гостујући на ТВ Прва свештеник Бошко Савић из Вазнесењске цркве објаснио је све недоумице у вези са обележавањем Никољдана. 

Једна од великих непознаница у вези са породичним празником каква је слава која пада у времену поста је и та да ли се сме јести мрсна храна.

- Не бих то окарактерисао као грех, најважније је да људи славе славу. Многи људи кажу: "али мој отац је славио мрсно Никољдан, као и мој деда", али то је погрешно. Све то вуче корене из доба најјачег комунизма, када је било потребно славити славу, али тако да се не скреће пажња. Дакле, није грех, али је погрешно - објашњава он.

На питање да ли домаћини треба да се оптерећују богатом трпезом за Светог Николу, свештеник каже:

- Најбитније је да човек донесе у Цркву жито, колач, свећу. Људи треба да дођу у Цркву, да се причесте и сједине са Христом. Све остало су детаљи који не треба да оптерећује Хришћане - подвлачи свештеник.

На питање колико тачно Срба слави Светог Николу он истиче да овај светитељ масовније почиње да се слави после Првог светског рата.

- Сигурно могу да вам кажем да најмање 30 одсто људи у Србији слави Светог Николу. Овај светитељ је са почетка 4. века достигао највећи значај јер је установио правила вере. Установио је како треба да се понашају Хришћани. У српском народу од 13. века почиње да се слави у већој мери. У 13. веку Стефан Дечански подиже му цркву. А као слава којун слави највећи број људи почиње да се обележава после Првог светског рата. И вероватно зато што су се Срби молили у цркви Светог Николе на Крфу да се врате у отаџбину - навео је свештеник.

(Република)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".