To je njihov najslabiji rast otkada je zavod počeo da prikuplja te podatke 2010. godine. S obzirom na to da se predviđa da će potrošačke cene ove godine u Nemačkoj porasti za tri posto, za tamošnje građane to znači da su im plate realno smanjene.

Dok plate opadaju, cene u Nemačkoj rastu - za narednu godinu predviđen je niz poskupljenja i novih nameta.

Centralni bankari i vlada pozorno prate kretanja plata u evrozoni u potrazi za naznakama vodi li rast potrošačkih cena do većih plata, što bi moglo podstaknuti spiralu rasta cena i plata i povećati inflaciju i u srednjeročnom razdoblju.

Foto: AP Photo/Michael Probst/Zoran Jovanović Mačak/Petar Milošević

 

Pad realnih plata loše utiče na buduću potrošnju domaćinstava, koja je bila jedini pokretač rasta nemačkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju, u uslovima uskih grla u snabdevanju i proizvodnih problema u industrijskom sektoru.

Ograničenja uvedena radi zauzdavanja četvrtog tala korona virusa verovatno će u četvrtom kvartalu naštetiti prometu u maloprodaji i poslovanju u sektoru usluga, važnim osloncima rasta najveće evropske privrede.

Novi kancelar Olaf Šholc obećao je da će povećati nacionalnu minimalnu platu u idućoj godini za oko 25 posto, na 12 evra po satu.

Inače, ostalo je još 15-ak dana do kraja ove godine, a Nemačka u 2022. ulazi sa mnogim promenama, koje će prvenstveno uticati na potrošače.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".