- Utvrđeno je da je sabotažu organizovala teritorijalna jedinica Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u gradu Hersonu, takozvana operativna služba "Tavrija" uz učešće "Medžlisa krimsko-tatarskog naroda" (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, 4. septembra ove godine pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije uhapsili su stanovnike Krima: posrednika, zamenika predsednika „Medžlisa“ Narimana DŽelalova i direktne izvršioce sabotaže Asa i Aziza Ahmetova.

Dodaje se da su po nalogu jednog od lidera zabranjene organizacije "Medžlis“ u junu ove godine, izvršioci putovali u Ukrajinu gde su ih obučavali za rad sa eksplozivima. Ukrajinska vojna obaveštajna služba obećala im je premiju od 2.000 dolara za obavljenu sabotažu. Eksploziv je u toku istog meseca dostavljen na Krim.

Ranije je pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova na Krimu saopštila da su nepoznate osobe 23. avgusta oštetile gasovod u brdskom delu regiona, odakle se snabdevaju sela Perevalno, kao i vojna jedinica. Šteta je popravljena i gasovod je ponovo počeo sa radom narednog dana. Juče je sud uhapsio četvoro osumnjičenih za sabotažu na gasovodu.

Inače, oštećeni gasovod je 2016. godine izgrađen i pušten u rad, a na ceremoniji otvaranja prisustvovao je lično ruski predsednik Vladimir Putin.

Vođa krimskih tatara 2 meseca u pritvoru

Sud na Krimu naložio je danas da vođa krimskih Tatara, Nariman DŽeljalov, bude zadržan u pritvoru dva meseca zbog sumnje da je učestvovao u napadu na gasovod, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

DŽeljalov, bivši zamenik predsednika Medžlisa, zabranjenog predstavničkog tela krimskih Tatara na Krimu, uhapšen je tokom vikenda što je izazvalo osudu kod Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, piše Rojters.