Мост је блокиран за друмски саобраћај, међутим железница је и даље отворена, те мештани села Орловат, Томашевац, Ботош, Деспотовац и Уздин близу Зрењанина тврде да је немогуће да је мост слаб за аутомобиле, али не за возове.

''Мост јесте оштећен и има рупу, па је аутомобилима и камионима постављањем баријере прелаз онемогућен, али зато воз уредно прелази преко моста'', каже Жива Т. из Томашевца за Новости.

Житељи тврде да су од градоначелника Зрењанина Симе Салапуте добили предлог да се направи понтонски мост као привремено решење, међутим, мештани сматрају да то није добро решење.

''Рупа на делу моста може на други начин, брже и безболније да се реши. Постављањем гвоздене плоче преко те ње, проблем би до генералне реконструкције моста био привремено решен, јер кад издржи воз, што не би аутомобил, комби возило или камион'', објаснио је Срећко Остојин из Орловата.

Принуђени да 40 километара дуже путују до најближе бензинске пумпе, житељи Орловата су највише угрожени, а вожња до Зрењанина је, по њиховом сведочењу, содома и гомора, од када мост није у функцији.

''Нас обећања не занимају, лепо је слушати бајковите приче о новом мосту преко Тамиша једног дана, али то није реалност, која нас тренутно највише боли и погађа'', додао је Остојин и најавио да су мештани спремни да сами уклоне баријере и наставе да користе мост.

Рок који су грађани дали је петак, односно ако до петка не буде баријера уклоњена, мештани ће их сутрадан померити и пребацити на пругу, како би блокирали пролаз возовима.

Мост који живот значи

''Нама је овај мост живот, вожња заобилазним путевима директно угрожава егзистенцију бројних породица и због тога се залажемо за хитно решавање проблема, а ето нудимо и конкретно, привремено решење, само да опет аутомобили саобраћају преко моста'', објаснио је незадовољни мештанин.