Most je blokiran za drumski saobraćaj, međutim železnica je i dalje otvorena, te meštani sela Orlovat, Tomaševac, Botoš, Despotovac i Uzdin blizu Zrenjanina tvrde da je nemoguće da je most slab za automobile, ali ne za vozove.

''Most jeste oštećen i ima rupu, pa je automobilima i kamionima postavljanjem barijere prelaz onemogućen, ali zato voz uredno prelazi preko mosta'', kaže Živa T. iz Tomaševca za Novosti.

Žitelji tvrde da su od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapute dobili predlog da se napravi pontonski most kao privremeno rešenje, međutim, meštani smatraju da to nije dobro rešenje.

''Rupa na delu mosta može na drugi način, brže i bezbolnije da se reši. Postavljanjem gvozdene ploče preko te nje, problem bi do generalne rekonstrukcije mosta bio privremeno rešen, jer kad izdrži voz, što ne bi automobil, kombi vozilo ili kamion'', objasnio je Srećko Ostojin iz Orlovata.

Prinuđeni da 40 kilometara duže putuju do najbliže benzinske pumpe, žitelji Orlovata su najviše ugroženi, a vožnja do Zrenjanina je, po njihovom svedočenju, sodoma i gomora, od kada most nije u funkciji.

''Nas obećanja ne zanimaju, lepo je slušati bajkovite priče o novom mostu preko Tamiša jednog dana, ali to nije realnost, koja nas trenutno najviše boli i pogađa'', dodao je Ostojin i najavio da su meštani spremni da sami uklone barijere i nastave da koriste most.

Rok koji su građani dali je petak, odnosno ako do petka ne bude barijera uklonjena, meštani će ih sutradan pomeriti i prebaciti na prugu, kako bi blokirali prolaz vozovima.

Most koji život znači

''Nama je ovaj most život, vožnja zaobilaznim putevima direktno ugrožava egzistenciju brojnih porodica i zbog toga se zalažemo za hitno rešavanje problema, a eto nudimo i konkretno, privremeno rešenje, samo da opet automobili saobraćaju preko mosta'', objasnio je nezadovoljni meštanin.