Ово су пет савета како да уштедите на рачунима за електричну енергију:

Бојлер – уштедите 10%

За један сат рада бојлер снаге два киловата потроши два киловат-сата, а на месечном нивоу (ако сваки дан ради по 2,5 сати) потроши 150 киловат-сати. Да бисте уштедили на топлој води, подесите термостат на бојлеру између 50 и 60 степени Целзијуса. Уместо купања у пуној кади, туширајте се, на тај начин се смањује потрошња и воде и струје. С времена на време очистите каменац са грејача, јер то повећава потрошњу.

Машина за веш – уштедите 10%

Машина за веш потроши један до два киловат-сата, а обично ради три сата. Са укључивањем сваког другог дана, месечно потроши од 45 до 90 киловат-сати. Уколико желите да уштедите струју на прању веша, укључујте је после поноћи, немојте да користите претпрање за бели веш и користите краће програме.

Фрижидер и шпорет – уштедите 6%
Термостат у фрижидеру наместите на три или пет степени. Избегавајте да стављате топле шерпе, а посуде стављајте са поклопцем. Редовно га чистите и уклањајте наслаге леда.

Једна рингла на шпорету потроши 1,5 до 1,8 киловат-сати за један сат рада, а грејач у рерни од два до четири киловат-сата. Шерпа у којој кувате би требало да буде исте величине као рингла, а приликом спремања јела посуде увек поклопите. Уколико користите рерну, термостат не мора да буде на максимуму и избегавајте да отварате често врата, јер при сваком отварању смањујете температуру за око 15 степени.

Машина за судове – уштедите 2%

Поред значајне уштеде времена и воде, на дуге стазе машина за судове уштедиће и струју. Перите судове када се машина напуни, избегавајте циклусе са високим температурама (90 степени) и укључујте је после поноћи.

Грејање – уштедите 45%

Грејање, али и хлађење стана спада у највеће издатке када је у питању потрошња електричне енергије. Један од најефикаснијих начина да одржавате жељену температуру јесте добра изолација. Додатна термоизолација ће смањити потрошњу струје од 25 до 60 посто. Такође, ако се гријете на струју, изаберите она тела која имају термостат. Ако користите клима-уређај за хлађење (А класа 18 троши 45 киловата мјесечно, ако је користите један сат дневно) водите рачуна да разлика између спољашње и унутрашње температуре не буде већа од пет до 10 степени.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".