- Позивамо високог представника да их промптно поништи, јер га његов јасно прописан мандат и пракса обавезују да тако поступи", наводи се у саопштењу СДА достављеном медијима.


У тој странци сматрају да, ако НСРС на данашњој седници усвоји информације о једностраном преузимању надлежности од државног нивоа, тиме ће дефинитивно потврдити своје опредељење за напад на уставноправни поредак БиХ утемељен на Дејтонском споразуму.

Тврде да не постоји уставан и законит начин за једнострано враћање надлежности с нивоа државе Босне и Херцеговине на ниво ентитета.

- Закони усвојени у Парламентарној скупштини БиХ се мењају или стављају ван снаге искључиво у тој институцији, а не у ентитетским парламентима. Свако другачије поступање представља озбиљно кривично дело за које су предвиђене вишегодишње затворске казне - упозоравају из СДА.

Констатују и да усвајање информација о једностраном враћању надлежности с државног на ентитетски ниво, с пролонгирањем рока за доношење противуставних закона, не само да није корак ка решавању кризе, већ, како тврде, представља сигуран пут у ескалацију.

- Рушење државе није прихватљиво данас, а неће бити ни за шест месеци - наводи се у саопштењу у којем позивају и посланике НСРС-у да не пристану да, како кажу, буту саучесници у "опасној игри" која може резултирати катастрофалним последицама, нарочито по Републику Српску.

- Oва игра за циљ има заустављање рада правосудних, обавештајних и сигурносних институција и заштиту Милорада Додика, уског круга њему блиских политичара и њихове на упитан начин стечене имовине - истиче СДА.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".