- Pozivamo visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuju da tako postupi", navodi se u saopštenju SDA dostavljenom medijima.


U toj stranci smatraju da, ako NSRS na današnjoj sednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredeljenje za napad na ustavnopravni poredak BiH utemeljen na Dejtonskom sporazumu.

Tvrde da ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta.

- Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se menjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično delo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne - upozoravaju iz SDA.

Konstatuju i da usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo, s prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rešavanju krize, već, kako tvrde, predstavlja siguran put u eskalaciju.

- Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest meseci - navodi se u saopštenju u kojem pozivaju i poslanike NSRS-u da ne pristanu da, kako kažu, butu saučesnici u "opasnoj igri" koja može rezultirati katastrofalnim posledicama, naročito po Republiku Srpsku.

- Ova igra za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obaveštajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine - ističe SDA.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".