Јако је битно спречити сајбер-насиље на време и препознати код деце промене које би указивале на то да су и оне жртве сајбер-насиља или булинга. Више о томе можете прочитати на нашем порталу.

Фото: Инстаграм принтскрин/Kikax3

 

Такође, наставили су се морбидни коментари и након смрти, што представља социолошки појам ''некробулинг''. Представља сурове коментаре испод фотографије који показују неопоштовање, без трунке саосећања и потпуно одсуство етике и васпитања. О томе је такође писао наш портал.

Драстичне промене у стопама суицида

Фото: Профимедиа

 

Како подсећају, 1950. године у свету је 60 одсто суицида забележено код особа старијих од 45 година, а у 2000. години 55 одсто самоубистава код особа млађих од 45.

Готово четвртина свих суицида данас се дешава код адолесцената до 25. године и то је водећи узрок превремене смрти код ове популације.

Стручњаци наводе да су неразумевање, осуда и стигма најчешћи узроци одузимања сопственог живота, посебно код младих који су томе највише изложени на друштвеним мрежама.

Како спречити сајбер-злостављање

Фото: Профимедиа

 

Први корак у спречавању сајбер-злостављања је да се о њему отворено разговара када је уочено. Родитељи и наставници, као и вршњаци морају учествовати у тим разговорима. Такође, помоћ стручњака и институција може бити кључна.

''Интернет и друштвене мреже за свакога у Србији морају бити пре свега безбедан простор. Дигитална писменост, стално учење и превенција кључне су вештине за нас и нашу децу. Кроз националну Стратегију развоја дигиталних вештина, платформу "Паметно и безбедно", Владин пројекат "Дигитална експедиција" и друге активности, Министарство ради на јачању дигиталне писмености деце и одраслих, што је услов за дигиталну безбедност, али и за просперитет нашег друштва'', рекла је за Новости Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Где се обратити?

Сваки случај угрожавања бедности деце и младих на интернету и друштвеним мрежама треба обавезно пријавити Националном контакт-центру за безбедност деце на интернету на број 19833 или путем платформе паметноибезбедно.гов.рс чим се догоди, ако поруке садрже претње насиљем, ухођење, напаствовање, дечју порнографију и слично, потребно је, поред Центра, неодложно обавестити и полицију, саопштавају из ове институције.

Едукатори Националног контакт-центра на броју 19833 и у разговорима уживо са децом, родитељима и наставницима имају за циљ да приближе дигиталне технологије. Технологија носи многе ризике и злоупотребе, те је дигитална писменост постала неопходна вештина у 21. веку.

''Институције, грађани, невладин сектор, новинари и сви ми који смо онлајн, морамо свакодневно заједнички да унапређујемо дигиталну писменост - истакао је Дарко Соковић, директор програма Нова писменост. - Без обзира да ли смо стални или повремени корисници интернета, медијске куће, инфлуенсери, креатори садржаја, деца, родитељи, бизнис или државна управа, сви смо медији. Уз ту улогу долази обавеза одговорног деловања у онлајн свету, па пре него што поставимо било који садржај на некој од мрежа, размислимо још једном да ли тиме некога угрожавамо, вређамо или застрашујемо. Свако има право на сигурно онлајн и офлајн окружење'', рекла је за Новости Емина Бековић из Центра. 

СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству

Број 0800/309-309, опција 1, СОС телефон је који ради 24 сата, а на који се јављају стручњаци за спречавање самоубиства - лекари Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Служба ургентне психијатрије прима пацијенте 24 сата без заказивања, без књижице и без плаћања, а Центар за ментално здравље од 9 до 18 прима без заказивања.

Уколико вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати и волонтере Центра "Срце" од 14 до 23 часа на број телефона 0800-300-303 или им се обратити мејлом на vanja@centarsrce.org, као и преко чета на сајту www.centarsrce.org.