Она је коментаришући самоубиство гејмерке Кике Ђукић, истакла да је врло важан сегмент у борби против булинга и превенција, на којој се код нас врло мало ради.

- Било какво малтретирање увек има за последицу да не само та једна особа постаје жртва него да сви нагомилани проблеми, фрустрације, депресивност која се јавља код конкретне жртве булинга и мобинга утичу и на породично окружење, посебно на децу.

Фото: Инстаграм принтскрин/ kikax3

 

Још пре десетак година саопштено је да постоји врло висок проценат самоубиства деце у породицама чији су родитељи били мобинговани. Као социјална бића која живе у неким заједницама и деца и млади су јако осетљиви на све што се догађа њиховим родитељима. Ако је неко стално изложен притиску, омаловажавању, дисквалификацијама и најгорим атрибутима, то свакако не може да остане без последица - наводи она и додаје:

Фото: Милена Анђела

 

- Превенција свакако постоји у смислу да се води рачуна на којим сте друштвеним мрежама, какве су реакције и на крају, када постоји та врста шиканирања преко друштвених мрежа, онда је можда боље укинути налог, заштитити се тако што ћете повратити своју приватност. Увек је то питање рада на самопоштовању, повратку интересовања за себе, за сопствено оснаживање, јер ако особа има довољно самопоуздања и има идеју сопствене вредности, тешко да ће баш тада реаговати на непријатне коментаре.

(Курир)

СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству
 

Број 0800/309-309, опција 1, СОС телефон је који ради 24 сата, а на који се јављају стручњаци за спречавање самоубиства - лекари Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Служба ургентне психијатрије прима пацијенте 24 сата без заказивања, без књижице и без плаћања, а Центар за ментално здравље од 9 до 18 прима без заказивања.

Уколико вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати и волонтере Центра "Срце" од 14 до 23 часа на број телефона 0800-300-303 или им се обратити мејлом на vanja@centarsrce.org, као и преко чета на сајту www.centarsrce.org.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".