Kristina je godinama trpela sajber nasilje, borila se protiv uvredljivih i pretećih komentara, a poruke pune mržnje nastavljaju da se šalju čak i posle njene smrti.

"Slikaj je kako leži mrtva", "Manje silikona ako može, hvala", samo su neki od sablasnih komentara ispod Kristininih objava, i to oni "najblaži".

Poražavajuća je činjenica što ovakvi komentari stižu sa profila mladih osoba i dece.

Foto: Instagram printskrin/kikax3

 

Sociološkinja Jelena Radović nazvala je ovaj fenomen nekrobuling, a on je, kako objašnjava, još jedan nivo nasilja na internetu i predstavlja nasilnike koji svoje nasilje ispoljavaju nad osobom koja je umrla.

- Surovi komentari ispod fotografije devojke koja je preminula prikazuju u punom sjajnu apsolutno nepoštovanje, saosećanje, potpuni nedostatak etike i vaspitanja. Komentari uglavnom dolaze od dece, mlađih generacija, koje je neko morao da nauči prvenstveno, kako da se ponašaju u oflajn životu, pa tako i u onlajn životu. Oba života su mladim generacijama podjednako važna! I ne samo mladima - rekla je Radović za Telegraf.rs.

Još jedno upozorenje naročito je važno. Radović ističe da ovakav tip nasilja na internetu pokazuje da su se mnoge stvari otele kontroli kako roditeljima, tako i ustanovama.

Foto: Instagram printskrin/kikax3

 

- Nasilje na internetu je odavno sadašnjost, ma koliko mi kao pojedinci, ali i mi kao sistem bežimo od toga. Intenet je postao sastavni deo svakodnevnog života. I kako stalno ponavljam – neophodno je da se njime (internetom, onlajn nasiljem) bavimo kao pojedinci i kao društvo i da stajemo na put tome i kao institucije i to na svakodnevno, a ne samo kada se tragedija već dogodila. Svaki vid nasilja utiče na pojedinca i na njegovu okolinu, ali i na celokupno društvo. Ako sutra počnemo da se bavimo njime i ako tek sutra počnemo da se bavimo sopstvenom decom, a i nama samima (kao roditeljima, vaspitačima, nastavnicima, mentorima, državom i institucijama)... pa, kao što vidite, sutra itekako može da bude kasno - zaključuje ova sociološkinja.

Tiktoker Luka Krivokapić oglasio se na ovoj društvenoj mreži posle Kikine smrti i među prvima progovorio o nasilju koji je trpela pokojna influenserka, osudivši sve koji su ružno i bezobrazno napadali Kiku dok je bila živa. On je, pre svega, pomenuo Baku Praseta, podsetivši na sukob koji su imali pre dve godine, a i na pesmu koju je Baka snimio za Kiku gde je javno proziva i ruga joj se.

Krvokapić je na Tiktoku objavio jedan od najgnusnijih i najmorbidnijih komentara napisan posle Kikine smrti: "Ma nema veze može se j**ati i mrtva, dobra cupi šteta da je crvi jedu".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".