Њен клијент, наиме, болује од ретког дигестивног поремећаја АБС (auto-brewery syndrome), што би се могло превести као синдром сопствене пиваре.

Наиме, за све су криве бактерије у систему за варење које ферментишу унесене угљене хидрате, па се дешава процес сличан оном у пивари. Процењује се да у целом свету од овог поремећаја болује свега стотинак људи, а неколицина стручњака који проучавају АБС тврди да је један од главних узрока поремећаја прекомерна употреба антибиотика. Могући узроци су лоше навике у исхрани, као и прекомерни унос угљених хидрата, због чега јетра спорије обрађује храну.

Научници још нису успели да докажу да се неко рађа са овим синдромом, али за сада постоји консензус да је реч о поремећају који се, као и други гастроинтестинални поремећаји, развија током живота.

Белгијски медији преносе да је судија у образложењу одбијања пресуде нагласио да окривљени, чије име није јавно доступно у складу са белгијском правосудном традицијом, није показивао знаке алкохолизма.

Лиза Флорин, клинички биолог који ради у белгијској болници АЗ Синт-Лукас, тврди за Гардијан да људи који пате од овог ретког синдрома производе исту врсту алкохола који се може наћи у алкохолним пићима, али да већина њих, заправо, чак и не осетити ефекат.

Код неких пацијената, у неким случајевима, развијају се симптоми слични пијаности, као што су муцање, оштећење моторике, јака вртоглавица или повраћање.

Адвокатица Ансе Гескјер тврди да је реч о „необичном сплету околности” јер њен клијент ради у пивници, али да то „нема никакве везе са синдромом од којег већ годинама болује” и који је у конкретном случају потврдило и неколико медицинских стручњака.

Белгијска полиција, на основу чије пријаве је покренут процес, још није формално коментарисала бизаран развој догађаја.

БОНУС ВИДЕО:

(Јутарњи лист)