NJen klijent, naime, boluje od retkog digestivnog poremećaja ABS (auto-brewery syndrome), što bi se moglo prevesti kao sindrom sopstvene pivare.

Naime, za sve su krive bakterije u sistemu za varenje koje fermentišu unesene ugljene hidrate, pa se dešava proces sličan onom u pivari. Procenjuje se da u celom svetu od ovog poremećaja boluje svega stotinak ljudi, a nekolicina stručnjaka koji proučavaju ABS tvrdi da je jedan od glavnih uzroka poremećaja prekomerna upotreba antibiotika. Mogući uzroci su loše navike u ishrani, kao i prekomerni unos ugljenih hidrata, zbog čega jetra sporije obrađuje hranu.

Naučnici još nisu uspeli da dokažu da se neko rađa sa ovim sindromom, ali za sada postoji konsenzus da je reč o poremećaju koji se, kao i drugi gastrointestinalni poremećaji, razvija tokom života.

Belgijski mediji prenose da je sudija u obrazloženju odbijanja presude naglasio da okrivljeni, čije ime nije javno dostupno u skladu sa belgijskom pravosudnom tradicijom, nije pokazivao znake alkoholizma.

Liza Florin, klinički biolog koji radi u belgijskoj bolnici AZ Sint-Lukas, tvrdi za Gardijan da ljudi koji pate od ovog retkog sindroma proizvode istu vrstu alkohola koji se može naći u alkoholnim pićima, ali da većina njih, zapravo, čak i ne osetiti efekat.

Kod nekih pacijenata, u nekim slučajevima, razvijaju se simptomi slični pijanosti, kao što su mucanje, oštećenje motorike, jaka vrtoglavica ili povraćanje.

Advokatica Anse Geskjer tvrdi da je reč o „neobičnom spletu okolnosti” jer njen klijent radi u pivnici, ali da to „nema nikakve veze sa sindromom od kojeg već godinama boluje” i koji je u konkretnom slučaju potvrdilo i nekoliko medicinskih stručnjaka.

Belgijska policija, na osnovu čije prijave je pokrenut proces, još nije formalno komentarisala bizaran razvoj događaja.

BONUS VIDEO:

(Jutarnji list)