Викторија Хадсон-Крејг имала је само 33 године када је приметила чудан младеж на свом рамену, али неколико лекара га је потпуно игнорисало и тврдило да је безопасан.

Младеж је променио облик неколико пута, а аларм за узбуну се упалио у мају 2013. године, када је почео да крвари низ Викторијина леђа. Уз то, Викторија је осећала и да јој срце неправилно куца, што ће се за наставак приче испоставити као важан симптом.

Сада, 11 година касније, Викторија има пет тумора на срцу.

- Била сам на одмору са сестром и она је приметила да ми младеж крвари. Поново сам се вратила, али код другог доктора, који ми је рекао да морам одмах да га уклоним, што је било потпуно супротно од свих медицинских савета које сам раније добила - присећа се Викторија.

Следећег месеца, младеж је уклоњен и званично је дијагностикован као меланом стадијума 2б. Лекари су извршили додатне ексцизије на Викторијиним леђима и левом рамену да би проверили да ли се болест проширила на околно ткиво, али тада ништа није пронађено.

- Рекли су ми да још увек може бити у мом крвотоку и да се не може открити. Али није било шта друго да се уради у том тренутку - рекла је Викторија.

Викторија се 2015. године преселила на Нови Зеланд, упознала супруга и, две године касније, родила ћерку Руб. Након три године, у октобру, осетила је оштар бол у стомаку и хитно је пребачена у болницу са упалом слепог црева. Али, снимци су показали да ствар није у слепом цреву, већ у туморима на срцу.

Уследила је борба за живот

Викторија се присетила докторовог израза шока. Неколико тестова касније, њој су дијагностикована четири тумора на срцу - три око дна мишића и један у средини.

- Мислили су да се меланом вратио, али није много личило на то. Доктори су рекли да изгледа необично и да нису могли да га идентификују - објашњава она.

Након неуверљивих налаза, лекари су послали Викторијине резултате тестова другим колегама у нади да ће неко моћи да јој постави дијагнозу. Болница "Папворт", у Великој Британији, урадила је анализу која је показала да је, вероватније од било чега другог, да су тумори резултат меланома.

- Потом сам лечена од меланома 4. фазе и почела сам имунотерапију девет месеци, али се све показало неефикасним - каже.

Викторија је била запањена дијагнозом, посебно с обзиром на то да није имала друге очигледне симптоме. А онда се присетила благог лупање срца, али је у то време такође пролазила кроз рану менопаузу и веровала је да је то због њених хормонских промена.

- Рак је напредовао, а лекари су такође пронашли пети тумор у мом срцу у децембру 2021. године. Недељу дана пре Божића, доктори су ми рекли да је свих пет тумора нарасло, а да је највећи био шест центиметара - присећа се.

Викторија је морала да пронађе алтернативне третмане када је схватила да имунотерапија не даје никакве наде. Почела је да узима лекове и плаћала их је из свог џепа јер их није финансирала влада. Четири месеца касније, догодило се чудо: Викторијини тумори су се смањили за 30 процената, а следећи месеци су показали сличан образац смањења.

Међутим, лек је утицао на Викторијин квалитет живота и изазвао тешку здравствену анксиозност - чак и за било какву мучнину мора да се обрати лекару.

- Увек постоји шанса да то није само нешто што сам појела, већ да су рак и други симптоми маскирани таблетама - рекла је.

Такође редовно има високу температуру и умор, па данима због тога не може да устане из кревета. Нешто што Викторији помаже да преживи сваки дан је да покуша да види живот кроз очи своје ћерке.

- Она зна да нешто није у реду са мојим срцем и да узимам лекове за то. Али она не разуме да је то рак или шта то значи. Она не зна да је то неизлечиво - поделила је Викторија.

Будућност је неизвесна

Викторијин главни циљ је да проведе што више времена са својом породицом док још може, стварајући позитивна сећања и искуства за своју ћерку.

- Будућност је тако неизвесна, а једна од ствари која ми највише слама срце је сазнање да ће она одрастати без мене. Надам се да ћемо дуго бити заједно, али плаши ме да ће томе доћи крај пре него што будем спремна - искрена је Викторија.

Викторија је рекла да је њен супруг Рајан био њена највећа подршка током њеног лечења.

Лек тренутно само држи туморе стабилним. Доктори сумњају да ће Викторијини тумори, ако наставе да расту, изазвати срчану инсуфицијенцију.

- Идем на прегледе свака три месеца да бих била сигурна да су стабилн. Такође, морам да останем на лековима колико год могу. Нисам сигурна шта ћемо ако престану да раде. Тренутно не постоји мејнстрим третман, па ћемо можда морати да потражимо експерименталне третмане у иностранству - закључила је за "Даилy Маил".

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО: