Скоро да и не постоји веза или брак у којем у једном моменту није дошло до љубоморне ситуације или сазнања о превари партнера.

Ако се и када се открије превара, многи се размишљају да ли да опросте партнеру.

Психотерапеут др Зоран Миливојевић саветује следеће:

"Људи верују партнеру. Међутим када се појави сумња да нешто није у реду, а појави када партнер промени понашање (крије поруке на телефону; телефон носи у купатило кад се тушира; разговара напољу и тд.), онда ова друга страна почиње да проверава.

Када га партнер ухвати у превари онда настаје проблем да ли да се призна или не призна. Ако нема конкретни доказа људи се одлуче - да не признају! Тада каже како је то пријатељица, другарица и тд. Међутим, тада нестаје поверење. Кад се поверење уништи онда људи тешко живе даље. Ако овај који је показао знаке преваре почне да показује љубав, посвећеност и то траје дуже време, онда све може да се заборави.

Ми саветујемо да се превара опрости када друга страна призна. Не само да каже шта је било (не треба инсистирати на детаљима), већ када "то" дефинише као грешку, када он сам осуди свој поступак, када обећа да то неће понављати када изрази љубав и жељу да остане са том особом. Скуп таквог понашања је оно што другој страни помаже да опрости.

Фото: М. Анђела

 

 

Искуства су пола-пола. Пола опрости, пола не опрости. Људима не смета превара као таква него шта то њима представља у односу на партнера: зашто је он то урадио? Терапија помаже да се открије проблем у браку који је довео до преваре: некад је то сексуалност - кад су мушкарци у питању (жену предуго боли глава када дође до конзумирана брака), или разочараност у партнера - кад су жене у питању (престанак поштовања према мужу).

Да би жена преварила мужа мора прво да се разочара у њега, па тек онда да тражи около и када нађе симпатију она мора да се заљуби како би била у стању да превари мушкарца.

Све док је у реду њен однос са мужем, жена нема потребу да тражи другог партнера.

Најгоре ситуације су када је неко полуразочаран. С једне стране има у браку добрих ствари па неће да оде, а с друге стране је разочаран. Када је дуго у таквом браку, често се дешава да "гледа са стране" у нади да ће се појавити неко ко ће бити бољи, са којим ће доживети праву љубав и тако даље....

Ако пар жели да сачува брак након преваре, решење је у разговору. Проблем је постојао - иначе не би ни дошло до преваре, па о њему мора и да се разговара. Често ти разговори допринесу бољем квалитету брака и пар може несметано да настави заједнички живот."

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: