Домовински покрет је освојио 14 мандата, Мост 11, Можемо 10, ИДС 2, НПС 2 и Фокус један мандат.

Андреј Пленковић, председник ХДЗ и досадашњи премијер, поручио је синоћ после објављивања првих резултата да је битно да је та странка по трећи пут заредом уверљиво победила на изборима одржаним, како је рекао, захваљујући Зорану Милановићу, у "бизарном дану".

Пленковић је у седишту странке најавио да ХДЗ већ данас креће у формирање треће владе.

Честитајући другим политичким странкама, Пленковић поручује да ће ХЏ наставити своју политику која је "заштитила грађане од многих криза и сачувала хрватску привреду".

Лидер СДП-а Пеђа Грбин поручио је у среду вече да незванични резултати парламентарних избора показују да је две трећине грађана дало подршку овој странци и да ће они зато показати да Хрватска може и да ће бити боља.  

Фото: Профимедиа

 

- Пред нама су дани, недеље и месеци разговора али ће они завршити променом која ће Хрватску учинити бољом, без корупције, која се брине за своје људе - навео је Грбин.

Он је рекао да данас почињу разговоре са онима који су "до јуче говорили да са ХДЗ -ом неће, да корумпирану Хрватску неће". "А на нама је да проверимо да су те речи биле истина", рекао је Грбин.

У Хрватској су одржани парламентарни избори за 11. сазив Сабора. Право гласа имало је 3,7 милиона бирача, а гласало је 62 одсто грађана. На основу 98 одсто пребројаних гласова, ХДЗ -у је припало 60 мандата. Коалиција "Ријека правде", коју предводи СДП, освојила је 42 мандата. Извесно је да ће у парламент ући осам странака и коалиција. Србима су у Сабору намењена три посланичка места, која одлазе СДСС-у Милорада Пуповца.

На изборима за чланове 11. сазива Сабора, право гласа имало је 3,7 милиона бирача, а гласало је 62 одсто грађана. Они су бирали између 2.302 кандидата на 165 листа, који су се надметали за 151 мандат у скупштини.

ПУПОВАЦ ЗАДОВОЉАН РЕЗУЛТАТИМА

Сва три саборска мандата намењена Србима освојила је Самостална демократска српска странка (СДСС) Милорада Пуповца који је изјавио да је та странка остварила веома добар резултат на данашњим парламентарним изборима у Хрватској и да је њен резултат бољи него пре четири године.

- У низу средина смо освојили већину гласова српског бирачког тела. То само потврђује да, упркос политичким тешкоћама у којима делујемо, у којима је деловала влада, у којима делујемо ми као странка, наше бирачко тело не само да остаје верно уз нас, него се и шири. И то је веома важно због тога што ће то бити још један аргумент више против оних који настоје довести у питање наше мандате и наше парламентарно деловање, рекао је Пуповац.

Он је додао да је задовољан што околности нису драматично промењене у политичком животу и што ће, вероватно, бити једноставније да се формира парламентарна већина него што се мислило. 

- Што се нас тиче, ми ћемо се консултовати са нашим партнерима, другим мањинским заступницима. И онда ћемо, кад обавимо те разговоре, имати нешто јаснији став у погледу нашег позиционирања, поручио је Пуповац. 

Према његовим речима, СДСС ће сачекати следећи дан и видети како су се у целости распоредиле политичке снаге након избора у Хрватској, а онда ће видети  где је ту њено место, шта је најбоље за земљу, српску заједницу и друге националне мањине у Хрватској, па ће онда имати свој став.

БОНУС ВИДЕО: