С обзиром на то да је за њом била расписана потрага, чим су се појавили на граници реаговала је полиција те је девојчица пребачена у сигурну кућу. Отац је одмах предат у надлежност Службе за послове са странцима. Он је смештен под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву рекао је извор близак истрази, пише Глас Српске.

Из Тужилаштва БиХ, под чијим надзором се води истрага у овом случају, саопштили су да су Служба за послове са странцима БиХ и Гранична полиција БиХ на граничном прелазу Брод спријечили кријумчарење девојчице од пет година.

– Тужилац из Одсјека за кријумчарење људи и трговину људима координисао активности у сарадњи са Службом за послове са странцима БиХ и Граничном полицијом БиХ, који су приликом контроле робе и путника редовне аутобуске линије на граничном прелазу Брод детаљним анализама открили и идентификовали жртву међународне трговине људима- саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Даље је наведено да је идентификована жртва петогодишња девојчица која се налазила у пратњи страног држављанина, који је по налогу поступајућег тужиоца задржан у Служби за послове са странцима БиХ.

– Жртва је у складу са правосудним смерницама за заштиту жртава трговине људима адекватно збринута и смештена у сигурну кућу. Жртви је додијељен специјални старатељ за децу стране држављане без пратње и жртве трговине децом – истакли су из Тужилаштва БиХ.

Појаснили су да се наведена девојчица налази у бази потрага за особама за којима трагају међународне институције, те је поступајући тужилац у сталној комуникацији са надлежним тужилаштвом и полицијом у Визбадену, Њемачка, а предузимају се активности на реализацији враћања детета мајци.

-Тужилаштво БиХ се захваљује на ефикасној и професионалној сарадњи инспекторима Службе за послове са странцима БиХ и сигурној кући која је пружила подршку у овим активностима- истакли су из ове правосудне институције.

(ГЛАС СРПСКЕ)

БОНУС ВИДЕО: