Пре више од 25 година снимљен је филм "Титаник", а планетарну популарност доживела је и песма "Мy Хеарт Wилл Го Он", коју је отпевала Селин Дион. На трајном снимку популарне песме фрулу свира и Мирољуб Тодоровић Џими. Гостујући недавно у подкасту "Фолклор магазин", српски уметник је поменуо ово као занимљивост из своје биографије, а за Курир објашњава како је дошло до те сарадње.

Живот у Канади

- Радио сам тада у Лавал симфонијском оркестру, који је снимао разне филмске теме и популарну класику. Живео сам у Монтреалу скоро 11 година. Средином деведесетих баш и није било популарно бити српски музичар, биле су то ратне године. Нисам ни знао за кога свирам. Требало је да у песми буде ирска фрула, али ја сам користио српску - објашњава Тодоровић.

Редитељ Џејмс Камерон није желео да буде песама у филму, али композитор Џејмс Хорнер је и поред тога у тајности снимио каснији велики хит "Мy Хеарт Wилл Го Он" са Селин Дион. Касета с песмом је на крају ипак завршила код Камерона, који није остао равнодушан кад ју је одслушао и одлучио је да је уврсти у музику за филм. Да је Хорнер био у праву, сведочи то што је ова балада једна од најпознатијих песама компонованих за филм свих времена и да је музика из филма широм света продата у тиражу већем од 30 милиона примерака. Ова балада је проглашена за најпродаванији сингл 1998, овенчана је са четири музичке награде Греми и уврштена на листу 100 најбољих филмских песама Америчког филмског института.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Folklor Magazin

 

 

Тодоровић каже да на том издању има још његових снимака.

- Одсвирао сам још неколико тема. Био сам флаутиста. Ирска фрула изгледа мало другачије, али послужила је и наша српска. Највише ме је тамо ценио диригент, који је био Француз - завршава саговорник.

Фрулаш и флаутиста Мирољуб Тодоровић Џими члан је Народног оркестра РТС. Интензивно је радио са оркестрима културно-уметничких друштава "Лола" и "Абрашевић", али наступао је и са оркестрима бројних других фолклорних друштава, будући да је због својих извођачких квалитета веома тражен музичар. Један је од оснивача КУД "Шумадија", покренутог 1980. у месту Влашка. Син је истакнутог традиционалног уметника Добривоја Тодоровића, интерпретатора на српским изворним дувачким инструментима.

Статистика

Буџет "Титаника" је био дупло већи него што је било планирано (око 200 милиона долара), што је филм учинило најскупљим до тада. Студио "Твентит сенчури фокс" је морао да потражи средства од директних конкурената у филмској индустрији, студија "Парамаунт пикчерс". Мало људи је прогнозирало да ће филм зарадити више од уложених средстава, а вероватно нико није веровао да ће имати највећи приход у историји филма до тада, од 600 милиона долара.

Раду у студију: Од класике и рока до Цеце

Мирољуб Тодоровић Џими последњих година има свој музички студио, где сарађује с великим бројем еминентних композитора и музичара наше естраде. На његовом сајту стоји да су сарађивали с Народним ансамблом РТС, Биг бендом РТС, Гудачима Св. Ђорђа, Удружењем рок музичара Србије (УРМУС), музичким студиом Светлане Цеце Ражнатовић (Цеца Мусиц), Националним ансамблом "Коло" и Националним ансамблом Косова и Метохије "Венац".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: